Shell vergeet belangrijkste reden te noemen voor stoppen olieboringen op Noordpool

Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0
Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0
Shell heeft vandaag aangekondigd ‘voor de voorzienbare toekomst’ te stoppen met olieboringen in het Noordpoolgebied. De resultaten van de proefboringen vallen tegen, de kosten zijn hoog en de regelgeving in offshore Alaska is ‘onvoorspelbaar’. Over deze redenen valt al van alles te zeggen, maar het meest opmerkelijk is misschien wel de reden die Shell vergeet te noemen. Er zijn bijna 7.5 miljoen mensen faliekant tegen Noordpoolboringen.

Telkens opnieuw wijzen onderzoeken uit dat grote groepen klanten het niet meer pikken als een bedrijf duurzaamheid aan zijn laars lapt, dat talent niet meer wil werken voor zulke bedrijven en dat aandeelhouders smerige bedrijven laten vallen. Zouden de miljoenen tegenstanders dan geen reden zijn voor Shell om te stoppen met een van de meest gehate olieboorprojecten ter wereld?

Al jaren krijgen milieu-organisaties zoals Greenpeace veel mensen op de been tegen de olieboringen door Shell op de Noordpool. Het is één van de laatste stukken ongerepte natuur op aarde, bedreigd door precies die bedrijven die ervoor zorgen dat het poolijs smelt. Daarom komen mensen overal ter wereld in actie tegen Shell en vóór bescherming van de Noordpool. Greenpeace juicht vandaag dan ook op haar site: “People power! Hoe je het ook wendt of keert: dit is een waanzinnige overwinning voor jou en alle anderen die geloofden dat we de strijd om de Noordpool konden winnen.”

Het stopzeten van de olieboringen is een dure grap voor Shell. Op NOS.nl taxeert Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers, dat het stoppen van de hele operatie in Alaska Shell zo’n 4,5 miljard euro kost. Daar staat tegenover dat het bedrijf een stootje kan hebben. Shell maakte afgelopen jaar bijna 17 miljard euro winst.

Greenpeace spreekt van een ‘overwinning voor het milieu’, maar betwijfelt of Shell zich definitief terugtrekt uit het poolgebied. Campagneleider klimaat en energie Faiza Oulahsen: “Het is de vraag of het een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag was toch de laatste dag van het boorseizoen.”

In het jaar dat wereldleiders in Parijs bij elkaar komen om afspraken te maken in de strijd tegen klimaatverandering, stapelen de goede voortekenen zich ondertussen op: president Obama kondigde aan dat de VS meer actie gaat ondernemen, China wil een grote sprong naar duurzame energie maken en nu stopt één van de grootste oliebedrijven ter wereld met boren naar olie in de Noordpool. Zouden de leiders dit jaar dan echt tot een nieuw klimaatakkoord komen?

Voor wetenschappers is het al lang een uitgemaakte zaak dat we bewezen en onbewezen voorraden olie en kolen in de grond moeten laten zitten.

Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver

3 reacties op “Shell vergeet belangrijkste reden te noemen voor stoppen olieboringen op Noordpool”

 1. tja ijs = water
  water is wat machtiger als 10101011 in een computer (electriciteit)/(geld)/(“warmte”

  we kunnen niet tegen ons instinct in blijven vechten als zelfs de vogels het nog mogen geloven ?

 2. Beste mensen,
  In deze tijd gaan over 10 jaar misschien wel alle bedrijven failliet door verzadiging van de markt. Er zullen zoveel mensen in een uitkering belanden dat we dat ook niet meer kunnen betalen, ook door geen inkomsten geen AOW meer. We hebben inmiddels al ons geld weggegeven aan de Arabieren. Nee Het is tijd dat wij ook olie binnenhalen . Het spijt mij zeer voor de ijsbeer maar er is anders geen olie om de mensen die het nodig hebben te helpen met het aangeven van de daaglijkse behoefte aan aardappelen en groente . Nee als wij een olieland worden dan kan er nog terugstroom zijn in onze economie. Jullie actievoerders zijn veel te kortzichtig en denken niet aan de lange termijn. We kunnen echt nog wel leven zonder poolijs! Met vriendelijke groet Saskia

 3. Dat de druk van buiten een grote rol heeft gespeeld is duidelijk. Shell miskende de tijdgeest en meende dat boren op de Noordpool viel onder business as usual. De buitenwereld heeft het bedrijf gecorrigeerd. Dit besluit was onvermijdelijk.
  Het wordt tijd dat de top van Shell gaat inzien dat blijven zitten op het huidige business model een doodlopend spoor is. De vraag is of ze nog op tijd zijn om de overname van BG af te blazen. Door te investeren in duurzame technologie en de energietransitie heeft het bedrijf weer toekomstperspectief en kan het aandeelhouderswaarde creëren.
  Zie hoofdstuk 6 in http://www.devergetenoplossing.nl/het-boek/

Reacties zijn uitgeschakeld.