Na de ‘Sheltersuit’ biedt de ‘Shelterbag’ daklozen nu ook bescherming

De Sheltersuit Foundation en beddenfabrikant Auping delen vanaf deze week de ‘Shelterbag’ uit aan daklozen in Nederland. Het is de zomerse variant van de Sheltersuit en biedt daklozen bescherming tegen een harde ondergrond.

36.000 daklozen in Nederland

In Nederland zijn er volgens het CBS 36.000 mensen dakloos. Het ontbreekt hen aan de meest basale dingen, zoals onderdak, voedsel en gezondheidszorg. En ze hebben vaak meerdere problemen tegelijkertijd. Iemand is volgens het CBS dakloos als hij of zij op straat leeft, gebruik maakt van de nacht- en/of noodopvang of geen eigen briefadres heeft.

Het aantal mensen dat tijdelijk bij vrienden of familie slaapt is alleen moeilijk in kaart te brengen. Vooral in de eerste fase van dakloos raken, wordt deze vorm van opvang vaak gebruikt. Je leeft dan niet op straat, maar bent wel degelijk dakloos. En daarom wordt gedacht dat het aantal veel hoger is dan we denken.

Wakker worden van je klappertanden

Al eerder schreven we over Wilfred de Vreugd, die op straat belandde nadat zijn ouders waren overleden en hij zijn baan kwijtraakte. De eerste nacht buiten kan hij zich nog goed herinneren. Het was voor het eerst van zijn leven dat hij letterlijk van zijn eigen klappertanden wakker werd.

De sheltersuit

Voor de mensen die op straat leven, zoals Wilfred, ontwerpt en produceert Sheltersuit sinds 2014 kleding en accessoires voor daklozen die hen bescherming bieden tijdens het harde leven op straat. Een Sheltersuit is een combinatie van tas, hergebruikte slaapzak en winterjas voor daklozen en vluchtelingen. De organisatie gebruikt hiervoor restmaterialen die zij ontvangen van textielfabrikanten en particulieren en slaat nu de handen ineen met Auping

Shelterbags uitdelen op straat

Sheltersuit en Auping ontwikkelde samen de Shelterbag, een draagbare slaapplek voor daklozen. Auping levert het lichtgewicht matje in de ‘Shelterbags’ waarvan er honderden stuks worden gemaakt. Het matje is gemaakt van een zacht breisel dat veerkrachtig en ventilerend is. In augustus worden deze op verschillende plekken in Nederland uitgedeeld via daklozenorganisaties als het Leger des Heils en Straat Consulaat.

4.500 mensen in Den Haag

Bas Timmer, oprichter Sheltersuit Foundation – door magazine Time in 2020 uitgeroepen tot ‘Next Generation Leader’ – zegt daar het volgende over: “Wij zien in Nederland nog steeds een alarmerend hoog aantal daklozen. Alleen al in Den Haag, waar wij onder andere Shelterbags uitdelen, zijn er 4.500 mensen die op straat leven.”

Wij denken dat dit initiatief echt een verschil kan maken in het leven van daklozen in Nederland. Wat vind jij?

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Na de ‘Sheltersuit’ biedt de ‘Shelterbag’ daklozen nu ook bescherming”

  1. Na de zoveelste slapeloze nacht, maar wèl in mijn eigen bedje, open ik dit bericht, dat mij erg nederig maakt. Het is vreselijk niet te kunnen slapen, maar dat als dakloze ergens buiten te moeten doen, zelfs bij droog en aangenaam weer, omdat het niet anders kan, om welke redenen dan ook, dat maakt het leven enorm zwaar. De sheltersuit was al super, maar de bag met zacht matje voor de gewrichten, zo mooi dat het er nu is en hopelijk is het een blijvertje om uit te delen onder daklozen. Want zelfs als er plek is in een opvang, is dat niet zomaar voor iedereen de oplossing, en vaak ook tijdelijk; je krijgt er de problemen van anderen ook mee, dat kan echt teveel zijn, dan liever alleen buiten, met alle gevolgen vaak van dien. Daklozen verdienen meer aandacht in ons eigen, ontzettend welvarend, land t.o.v. andere landen. Dakloos worden door allerlei tegenslag, het kan iedereen overkomen, echt iedereen.
    Prachtig dus dit bericht en hulde voor de inzet van diverse partijen voor vele daklozen, waaronder onze favoriete organisatie het Leger des Heils, dat iedereen helpt, ongeacht achtergrond, geloof en/of gender! Dank voor dit bericht.

Reacties zijn gesloten.