Siberische kraters mogelijk veroorzaakt door “drakenboeren” van methaan

Mysterieuze Siberische kraters mogelijk veroorzaakt door methaanbellen, of "drakenboeren". Foto: Courier Mail
Mysterieuze Siberische kraters mogelijk veroorzaakt door methaanbellen, of “drakenboeren”. Foto: Courier Mail
In het Siberische Yamal, ook wel vertaald als “het einde van het land”, zijn kortgeleden mysterieuze diepe kraters ontdekt. Niemand weet precies hoe de kraters ontstaan zijn, maar mensen vermoeden dat deze door omhoog komende bellen methaan veroorzaakt zijn. De bellen worden “drakenboeren” genoemd, vanwege de verschrikkelijke impact die de methaanbellen kunnen hebben op klimaatverandering.

Niemand weet precies waardoor de kraters zijn ontstaan. Een populaire theorie is echter dat de kraters veroorzaakt zouden zijn door omhoog borrelend methaan. De bellen zouden omhoog komen doordat de omgeving langzaam opwarmt. Het methaan zit niet langer veilig meer vast in de permanent bevroren ondergrond, de permafrost.

Feit is dat wetenschappers de laatste tijd buitengewoon hoge concentraties methaan meten in het arctische gebied. De metingen waren zo hoog en zo uitzonderlijk, dat ze in eerste instantie als meetfouten werden gezien. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat deze metingen kloppen.

Jason Box, onderzoeker en expert op het gebied van permafrost en klimaatverandering, schrijft op zijn persoonlijke blog over de zorgwekkende ontwikkeling van ontsnappend methaan. Hij meldt ondermeer dat ook onderzoekers op zee bellen methaan hebben gesignaleerd, wat nog verontrustender is omdat onder het zeeijs nog grotere hoeveelheden van het broeikasgas te vinden zijn dan op land. “Ik slaap er slecht van”, aldus Box. En dat zegt wat: hij heeft ondertussen heel wat keren slecht klimaatnieuws gehoord.

Methaan is namelijk een zeer sterk broeikasgas. Als er meer van deze bellen komen, krijg je een zichzelf versterkend effect: de boeren zorgen voor meer opwarming, dat nog meer methaan laat ontsnappen, waardoor het klimaat nog meer opwarmt etc.

Kortom, het is mooi en sensationeel die Siberische gaten, maar het echte nieuws is dat er daadwerkelijk grote hoeveelheden methaan ontsnappen uit het Arctische gebied. Dat maakt een serieuze aanpak van klimaatverandering nog noodzakelijker dan het al was.

Voor een sensationele, niet helemaal kloppende kijk op de zaak, lees dit bericht in de Australische Courier Mail

Meer wetenschappelijke distantie vind je op de persoonlijke blog van onderzoeker Jason Box.

Lees ook
[adrotate group=”2″]

Over de schrijver

4 reacties op “Siberische kraters mogelijk veroorzaakt door “drakenboeren” van methaan”

  1. Pingback: Siberische kraters mogelijk veroorzaakt door “drakenboeren” van methaan | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020