Siemens stopt met zonne-energie

E201210007 01D 072Dpi
Foto: Siemens

Het technologiebedrijf Siemens zet haar zonne-energietak in de verkoop. Het bedrijf meldt vandaag dat de investeringen in zonne-energie niet opleveren wat het ervan verwacht had. Met name de markt voor zonnewarmte zou niet voldoende groeien, maar ook de zonnepanelen divisie wordt afgestoten. Siemens gaat zich verder concentreren op wind -en waterkracht.
Lees ook
Winddelen maakt stroomprijs spotgoedkoop
Geen dak voor zonnepanelen? Bereken je winst met wind
De juiste zonnepanelen voor een goede prijs
Siemens is optimistisch over de groei van hernieuwbare energie. Maar het bedrijf denkt dat vooral energieopwekking met windmolens en waterkrachtcentrales zal gaan groeien: “Het belang van hernieuwbare energie zal verder toenemen, waarbij waterkracht en windenergie nog altijd wereldwijd de grootste bijdrage aan de hernieuwbare elektriciteitsopwekking zullen leveren. Wij concentreren ons op deze gebieden.”
Siemens is een van de leidende bedrijven op het gebied van windenergie. Zo ontwierp het recentelijke de grootste windmolen ooit, met een spanwijdte die groter is dan de vleugellengte van het grootste Airbus vliegtuig.
Bron: Siemens, nu

Over de schrijver

3 gedachten over “Siemens stopt met zonne-energie”

  1. Typische reaktie, PV-panelen doen het allen redelijk (rendement 15%) in de zomer als de behoefte laag is. Dan maak je sensationele en vertekenende getallen. Maar het is en blijft marginaal.
    Een uitzondering hierop is duurzame warmte van de zon. Voorlopig is daar nog weinig van te vinden, terwijl de mogelijkheden goedkoop kunnen zijn:
    http://klimaatkombi.nl/Energie/Wageningen-klimaat
    Kom na de winter maar weer es terug.
    Ook met warmtekrachtkoppeling hebben de Duitsers "Die Nase vorn".
    http://klimaatkombi.nl/Energie/Sneeuw%20stroom%20

  2. Een verpletterend bewijs…
    Yahoo is ook uit search gestapt. Slechte business inderdaad: search, valt geen droog brood in te verdienen (behalve dat 70% van de online advertentie-inkomsten naar Google gaan. In Nederland is dat een markt van één miljard, daarvan gaan dus zo 700 miljoen in de portemonnee van de partij die de concurrentie ver achter zich liet.)
    Wat dit vooral leert, is dat Siemens de concurrentie op dit terrein niet aankan.
    Zoals de grafiek in dit plaatje laat zien https://hetkanwel.net/wp-content/uploads/2012/07/Beschikbare_hoeveelheid_energie_planeet.png, levert de zon elk jaar een veelvoud van de totale beschikbare hoeveelheid olie op. De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan bovendien heel snel. Duitsland verbeterde dit jaar het wereldrecord zonne-energie op één dag: toen produceerden zonnepanelen de helft van de energievraag in Duitsland op één dag. En hoe gaan die ontwikkelingen? Eerst lukt zoiets één keer, dan twee keer, en dan gebeurt het zo vaak dat niemand het meer bijzonder vindt. Dat geldt hier ook, want op allerlei plaatsen in de wereld wordt fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van zonne-energie. Gevolg: in 1976 kostte het 80 dollar om 1 Watt op te wekken uit zonne-energie, in 2011 nog maar 90 cent. Er is geen reden om aan te nemen dat deze ontwikkeling nu plotseling stopt.
    Wel mooi dat Siemens focust op wind. Die hernieuwbare energiebron kunnen we namelijk ook heel goed gebruiken in de mix de komende decennia.

Reacties zijn gesloten.