Deze ontwerper maakt sieraden van je oude kabels

Zullen we een wedje leggen? Jij hebt sowieso drie oude opladers of kabels in huis liggen die je nooit meer gebruikt. Je hoopt dat ze ooit nog van pas komen, maar jij weet zelf ook dat die kans vrij klein is. Maar de stoffige opladers uit het raam gooien is ook zonde, want Billie van Nieuwenhuyzen kan ze goed gebruiken. De Gentse ontwerpster maakt namelijk (met de hand!) sieraden van die ondingen. 

Hoe Billie dat doet?

Ze stript de snoeren van huishoudelijke apparatuur en weeft het aan elkaar. Het weefwerk legt ze onder een smeltmachine, zodat er mooie patronen ontstaan. Sommige patronen zijn zeer grafisch, anderen hebben iets weg van marmer. Als het weefwerk is afgekoeld, snijdt Billie het in de gewenste formaten. Het hele proces duurt maar een paar minuten. Ze maakt armbanden, oorbellen en kettingen. Om je een beetje inzicht te geven in hoeveel materiaal Billie nodig heeft: voor één armband werkt ze met ongeveer 400 gram kabels.
Op onderstaande foto kun je goed zien hoe de draden een mooi patroon vormen nadat het gesmolten is.
Foto: Billie Van Nieuwenhuyzen / Edelplast
Foto: Billie van Nieuwenhuyzen / EDELPLAST
Maar deze video maakt het werkproces nog veel duidelijker:


Video: Billie van Nieuwenhuyzen / EDELPLAST

Hergebruik kabels

Volgens Billie gaan we vluchtig om met onze gadgets en gooien we “verouderde apparaten” te snel weg. Kabels worden nauwelijks gerecycled, omdat het een lastig karwei is. Alleen de metalen uit kabels worden soms hergebruikt. Billie ziet zichzelf (naast ontwerper) ook als materiaalontwikkelaar en wilde afvalmateriaal graag opnieuw uitvinden. Onder de projectnaam EDELPLAST heeft Billie de mogelijkheden van oude kabels onderzocht. En met succes. Ze richt zich op de kunststof buizen van afgedankte kabels.
De Gentse wil graag dat we met z’n allen veel bewuster dingen gaan kopen. En als je dan toch uitgekeken raakt op één van haar sieraden, dan versnijdt en versmelt Billie het gewoon tot iets nieuws.
Je kunt de sieraden van Billie nog tot eind mei zien in België, tijdens de expositie Power of Materials. Maar je kunt ook een kijkje nemen op haar website of Billie volgen op Instagram.
! De eerste afbeelding is van Laure Van Hijfte. 

Over de schrijver

2 reacties op “Deze ontwerper maakt sieraden van je oude kabels”

  1. ja alles goed en wel maar waarom noem je geen adres waar we de snoertjes heen kunnen sturen?
    En ik ben het eens met Erik die twijfels heeft over schadelijke stoffen ent.

  2. Geeft dat kunststof geen schadelijke stoffen af?
    Hem dragend in de zomer met een bezweten arm…
    het is een mooi project, maar ik heb mijn twijfels..

Reacties zijn uitgeschakeld.