Sieraden en horloges met een bijzonder verhaal 

Met mooie oorbellen, een goed horloge of een opvallende armband maak je elke outfit compleet. Maar dan draag je natuurlijk wel items met een bijzonder verhaal. 

Mijn oma hield van mooie sieraden. Ze struinde antiekmarkten af, op zoek naar ringen, armbanden of oorbellen. Als ze iets vond, onderhandelde ze als de beste en kwam regelmatig thuis met iets heel bijzonders. Toen ze overleed, kreeg ik een ring, drie armbanden en een hele mooie broche. En elke keer als ik iets van haar draag, voelt het alsof ze en beetje bij me is.

Familiestukken

Het mooie van sieraden en horloges is, dat ze een verhaal vertellen. Hierdoor krijgen familiestukken, die worden doorgegeven van moeder op (klein)dochter, een waarde die niet in geld is uit te drukken. En zo’n soort waarde vind je ook bij sieraden van duurzame ontwerpers, tweedehands of ‘geredde’ sieraden.

Duurzame merken 

Het verhaal van duurzame sieraden is natuurlijk heel anders dan het verhaal van familiestukken, maar het maakt het sieraad wel bijzonder. Hierdoor draag je het met liefde. Zo kreeg ik van een vriendin een armband van ‘A Beautiful Story’. De naam zegt het al, sieraden met een mooi verhaal, gemaakt in Nepal. Elke keer als ik naar de armband kijk, denk ik aan mijn lieve vriendin en aan de vrouwen die de armband maakten. Dankzij dit mooie cadeau hebben zij een beter leven.

Gerecyclede materialen

Ook het Nederlandse merk Nowa heeft een interessant verhaal. Nowa transformeert oude telefoons in minimalistische sieraden, zoals armbanden en kettingen. Het goud en zilver uit de oude mobieltjes krijgt zo een nieuw leven. Dit zorgt ervoor dat de grondstof, die vaak onder erbarmelijke omstandigheden is gewonnen, niet verloren gaat. En zelf vind ik het idee, dat de ketting die om jouw nek hangt, door een ander is gebruikt om gesprekken mee te voeren heel intrigerend.

Een eerlijk loon 

Het Amsterdamse merk Wildthings laat haar sieraden produceren in Bali. De medewerkers ontvangen een eerlijk loon, hebben reguliere werktijden, moeders krijgen zwangerschapsverlof en er is een dagopvang voor kinderen. En de sieraden worden gemaakt van gerecycled zilver en gecertificeerd goud. Ook als je zo’n item koopt, weet je dat je goed zit.

Onverkochte collecties 

Naast duurzame of tweedehands sieraden te kopen, kun je ook kijken naar oude modellen. Dit zijn sieraden en horloges, die niet meer in de reguliere juweliers worden verkocht, maar wel heel erg mooi zijn. De online outlet Starlounge verkoopt deze producten, zodat ze niet worden vernietigd. Dit is duurzaam en goedkoop.

Tweedehands sieraden 

Net als met kleding is er een enorme markt voor tweedehands sieraden en horloges. Op marktplaats vind je natuurlijk van alles, maar zoek je speciale items? Dan kun je bij veilingsite, zoals Catawiki, of specialisten terecht. Het aanbod is enorm.

Vegan horloges 

En tenslotte nog het Duitse merk Dan & Mez. Dit horlogemerk combineert Duitse ambacht met innovatieve en duurzame materialen. De uurwerken maken ze met de hand en de bandjes zijn gemaakt van ananasleer, beter bekend als Pinatex. Dit is een vegan alternatief voor leer.

Ik ben benieuwd wat mijn oma van dit soort sieraden en horloges had gevonden. Dat ze vanuit haar stoel op zoek kon naar schatten, had ze denk ik wel heel leuk gevonden. Alleen hoe onderhandel je dan?

Waar let jij op als je sieraden koopt? Laat je het ons weten in een reactie

Over de schrijver