Nowa maakt sieraden van het goud uit je mobiele telefoon

In Nederland gooien we jaarlijks 27 miljoen euro aan goud weg. Hoe dan? Nou, door elektronisch afval zoals onze mobiele telefoons níet te recyclen. Die zitten namelijk tjokvol waardevolle metalen zoals goud, zilver en koper. Doodzonde om dat weg te gooien, dachten ze bij het sieradenmerk Nowa. Zij kwamen op het idee om de eerste sieradenlijn ter wereld te ontwikkelen, die gemaakt is van goud en zilver uit afgedankte mobieltjes. Met een crowdfunding campagne proberen zij genoeg geld binnen te halen om deze lijn ook echt te gaan maken.

Multifunctioneel ontwerp

Sieraden zeggen iets over wie je bent, maken je outfit compleet of zijn een teken van liefde. Je draagt het op je huid en in je hart en daarom is het zo belangrijk dat ze eerlijk gemaakt zijn. Alleen dan kunnen ze echt schitteren. Voor de crowdfunding campagne ontwikkelde Nowa de prachtige ‘eternal collectie’.
Achter de schermen werken ze al aan een volgende collecie met een multifunctioneel ontwerp. Dit multifunctionele design kun je zowel aan je ketting als aan je armband dragen, je kunt er oorbellen van maken en een broche. Het is een uniek concept dat je eindeloos kunt combineren. Ook dat is heel duurzaam.

Zware omstandigheden in de mijnen

Misstanden in de goudmijnen zijn aan de orde van de dag. Er werken in de goudmijnbouw alleen al 25 miljoen mensen, waaronder kinderen. Het werk is onveilig en fysiek zwaar. Er is weinig veiligheidsmateriaal, mijnschachten kunnen instorten en er wordt vaak onbeschermd gewerkt met giftig kwik. Ook voor de natuur is de goudmijnbouw niet goed, omdat kwik en cyanide met het afval in de natuur belandt. Er is wel fairtrade goud, maar slechts in kleine hoeveelheden.

Elektronisch afval

Net als de werkomstandigheden in de mijnen, is elektronisch afval ook een wereldwijd probleem. Nu iedereen een mobiele telefoon heeft, neemt de afvalberg gigantische vormen aan, maar wist je dat 7% van de totale wereldwijde goudvoorraad in elektronica zit? Daarnaast bevat het ook zilver en koper. Waarschijnlijk ben je je daar helemaal niet van bewust, maar we kunnen het ook recyclen.
Nowa Sieradenlijn

Het recycle proces

De grondstoffen voor de sieraden haalt Nowa uit afvaltelefoons. In Afrika zamelt de organisatie Closing the Loop de mobiele telefoons in en zorgt dat deze op een duurzame manier worden gerecycled. Je hebt maar 40 telefoontjes nodig voor 1 gram goud. Goud van Afrikaans afval resulteert in een zeer lage CO2 footprint, het is conflict-vrij en het draagt bij aan reductie van afval
De inkomsten uit de crowdfunding campagne worden gebruikt om de productie te financieren van de eerste Eternal Connection lijn en om de tweede sieradenlijn over een paar maanden te ontwikkelen. Je kunt nog investeren in Nowa tot donderdag 14 maart 18.00. En voor de campagne hebben de sieraden een speciale prijs. 
Wat vind jij van dit idee om sieraden te maken van het goud en zilver uit afgedankte telefoontjes? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver