Simpel koken met Ottolenghi

Er staan maar liefst 140 recepten in het nieuwe kookboek van de beroemde chef Yotam Ottolenghi. En het mooie is: alle recepten zijn relatief eenvoudig te maken. Het kookboek Simpel ligt vanaf vandaag in de winkel met gerechten als ‘Bridget Jones’s pan-fried salmon with pine-nut salsa’ en ‘papardelle with rose harissa, black olives and capers’.

Plenty, Jerusalem en Plenty More

Misschien ten overvloede, maar: Ottolenghi is een Brits-Israëlische kok. Hij heeft een restaurant en verschillende delicatessenwinkels in Londen en schreef succesvolle kookboeken waarvan meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht werden. Denk aan titels als Plenty, Jerusalem en Plenty More. Hij wist groente weer sexy te maken door het een centrale rol te geven in zijn gerechten, samen met fruit, specerijen en heel veel kruiden.

Zijn tijd vooruit

Ottolenghi vertelde vorig jaar in het tv-programma College Tour, dat hij pas in zijn studententijd begon met koken. Uit noodzaak, omdat hij niet kon eten wat hij wilde eten. Volgens Yvette van Boven was hij zijn tijd ver vooruit. “Hij zegt altijd: ik ben geen vegetariër, maar ik leg heel graag het accent op groente. En je ziet eigenlijk dat dat nu iets is waar we ons allemaal mee bezig houden.”

Voeding in 2030

In hetzelfde programma praat Ottolenghi ook over hoe ons voedsel er in 2030 zal uitzien. Hij denkt dat er steeds meer goede alternatieven op de markt zullen komen voor vlees en vis. En dat moet ook wel, want we putten onze grondstoffen uit. “We hebben onze zeeën leeggevist. Onze veeteelt is niet duurzaam. Groenten hebben hun smaak verloren.” Hij signaleert een revival van verschillende granen. Bloem is niet meer zo maar bloem, maar heeft een smaak.
Omslag Simpel 3D E1536182487973

Simpel

De inspiratie voor zijn nieuwste boek Simpel kwam uit een serie recepten, die hij voor The Guardian schreef. Die recepten moesten makkelijk zijn. In eerste instantie dacht hij dat het heel moeilijk zou zijn om eenvoudige recepten te schrijven. “Het zit niet in mijn DNA om dingen te vereenvoudigen,” zegt hij hierover. “Maar het was juist een mooie uitdaging om binnen het kader van eenvoud en gemak te werken.”
En dus ontstond het idee voor een kookboek waarbij hij wel de kwaliteit kon leveren op het gebied van smaak en presentatie, maar waarvan de recepten toch simpel te bereiden waren.

De S is voor snel

Omdat ‘simpel’voor verschillende mensen en bij verschillende gelegenheden iets anders betekent, bedacht hij een acroniem. De S staat voor snel. De I staat voor ingrediënten, niet meer dan 10. De M staat voor ‘maak van tevoren’. De P staat voor provisiekast. De E staat voor ‘eenvoudiger dan u denkt’. De L staat voor lui.
Bij elk gerecht staan één of meer van deze letters als icoontjes afgedrukt. Zo kan je in één oogopslag zien op welke manier het gerecht eenvoudig te maken is. “Zo staat de P voor gerechten, die je heel eenvoudig kan maken met de voorraad uit je provisiekast. Denk daarbij aan simpele rijst- of pastagerechten,” legt Ottolenghi uit.
Bridget Jones E1536182547217

Zijn eigen favoriete recept

Kiezen uit je eigen recepten is natuurlijk een beetje als het kiezen uit je kinderen. Toch is Ottolenghi moedig genoeg om één recept uit zijn nieuwe boek te noemen, dat hij heel graag eet. Het gaat om het gerecht ‘baked rice with cherry tomatoes and garlic’.  Je moet er behoorlijk wat knoflookteentjes voor pellen, dus er zit wel wat werk in, maar daarna staat het vooral in de oven te bakken terwijl jij iets anders kan doen.
HetkanWEL mag een exemplaar van Ottolenghi’s nieuwe kookboek Simpel weggeven. Wil je kans maken? Geef je dan nu op voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van alles wat het leven een beetje groener, eerlijker en leuker kleurt. De winnaar krijgt van ons bericht.

Over de schrijver

5 gedachten over “Simpel koken met Ottolenghi”

  1. Altijd geweldig om door zo’n grootheid geïnspireerd te worden. Zeker voor single huishouden zijn minder ingrediënten heel fijn.
    Het zou een grote trots in mijn keuken worden, dit bijzonder boek van een heel bijzondere man.

  2. Dit lijkt me een fantastisch boek. Zeker omdat er niet zoveel ingrediënten nodig zijn als bij de voorgaande Ottolenghi recepten. Dat spreekt me aan en ik doe graag mee. Vriendelijke groet Marcha

Reacties zijn gesloten.