10 opmerkelijke dingen die je met sinaasappelschillen kunt doen

Waarom zou je (biologische) sinaasappelschillen ooit nog weggooien? Kinderen (en wij stiekem ook) worden blij als je ze gedroogd in het haardvuur gooit, dan ontstaat een soort minivuurwerk. De oude Chinezen droogden en poederden sinaasappelschillen als probaat medicijn. Maar ook in gebak en stoofschotels smaken ze heerlijk, een zonnestraaltje op je tong. Wij doken in de kunst van het recyclen van sinaasappelschillen en kwamen de meest onwaarschijnlijke manieren van hergebruik tegen. We zetten er 10 voor je op een rij.

1. Huidverzorging

Sinaasappelschil zorgt ervoor dat je een glanzende, schone huid met minder puistjes en donkere vlekjes krijgt. Je gebruikt alleen het buitenste dunne oranje velletje, dit wrijf je over je huid tot de oranje kleur van het schilletje in zwart verandert. Kwartier tot half uur laten intrekken, dan afwassen met koud water. Uitdrukkelijk geen zeep of huidcleanser erbij gebruiken. Doe dit na het invallen van het donker, want het maakt je huid tijdelijk droog en veel gevoeliger voor zonlicht. De ochtend erop kun je gewoon weer in de zon lopen.

2. Olie

Olie winnen uit sinaasappelschillen is eenvoudig maar bewerkelijk. Je droogt de schillen, stampt ze fijn, doet de poeder in een steriele glazen pot. Dan doe je er heldere wodka of jenever bij tot het net onder staat. Luchtdicht afsluiten. Wegzetten in de zon, of andere warme plek zodat het mengsel lauwwarm blijft: dan komt er meer olie vanaf. Regelmatig omschudden en na twee dagen haal je het mengsel door een koffiefilter. Dan de vloeistof in een losjes afgedekte schaal laten indampen tot de alcohol weg is. Wat je overhoudt is heerlijke sinaasappelolie. Voeg een lepeltje toe aan bijvoorbeeld je bad of shampoo; tintelfris en heerlijk voor je huid. Tot poeder vermalen gedroogde sinaasappelschil is ook een heerlijk badpoeder, als je geen zin hebt de olie er uit te persen.

3. Potpourri

Muffe of stoffige geurtjes werk je weg als je sinaasappelschillen toevoegt aan een kruidenbuiltje of potpourri, en dit lekker laat sudderen op een stoof of zacht vuurtje. Het doet wonderen voor de geur in huis! Haal met een dunschiller de buitenste oranje laag eraf. Laat ze twee tot drie dagen drogen op bijvoorbeeld de verwarming zodat ze echt kurkdroog zijn. Doe gedroogde bloemen, geurige zaden en bijvoorbeeld droge dennenappel met nootmuskaat, kruidnagel en kaneel en een paar druppels essentiële olie van oranjebloesem. Goed mengen en daarna twee weken in een afgesloten zak of pot bewaren. Af en toe schudden om de geuren goed te mengen. Je huis zal heerlijk fris ruiken.

4. Culinair

Schillen worden al langer gebruikt in de keuken, dan sinaasappels gegeten worden. Het meest bekend is het gebruik in gebak, maar er zijn talloze andere toepassingen, zoals het voorkomen van klonterende basterdsuiker. Basterd en andere natte suikers worden een klomp als je ze langer bewaart. Strooi er droge sinaasappelschillen door, die zullen het overtollige vocht opnemen en je suiker blijft mooi droog en strooibaar. Gooi ze in je olijfolie voor extra aroma; heerlijk in je salades, pasta’s, noem maar op Als snoep doop je droge sinaasappelschillen in hete gesmolten suiker en laat ze afkoelen. Succes verzekerd bij kinderen. Of in hete chocola die je daarna afkoelt, schijnt onweerstaanbaar te zijn.

Sinaasappelschillen

5. Medicinaal

Sinaasappelschil is een effectieve bloeddrukverlager. In China wordt het hier al duizenden jaren voor gebruikt. In aroma- en bloesemtherapieën wordt de olie uit sinaasappelschil ook wel gebruikt om klachten van depressie en overmatige zorgelijkheid te verlichten.

6. Fakkeltje

De olie in sinaasappelschillen is ontvlambaar. Pers maar eens met je hand een sinaasappelschil samen als er een kaars brandt. Voorzichtig, want er ontstaat een vuurtje! Ook gedroogd blijft enige olie achter. De schilletjes blijven langer branden dan twijgjes, zodat je een beginnend haardvuur tijd kan geven zich te verspreiden. En het ruikt nog lekker ook. Je kunt ook met het vocht uit verse sinaasappelschillen een strook papier bevochtigen en die drogen; een uitstekend DIY ‘aanmaakblokje’.

7. Tegen ongedierte

Strooi versnipperde sinaasappelschillen door je tuin, of langs de randen, en de katten blijven weg; die houden namelijk niet van dit soort sterke luchtjes. Dit kan je ook toepassen bij kamerplanten door verse sinaasappelschilletjes over de bladeren te wrijven. Ook naaktslakken zijn geen fan van sinaasappelschillen. Strooi gewoon wat stukjes sinaasappelschil op de plekken waar je veel last van ze hebt, en je ziet ze niet meer. Last van mieren? Strooi je waar je ze af en toe signaleert of strooi ze gedroogd en fijngestampt waar je ze continu ziet lopen. Ook iets om te onthouden als je ergens gaat picknicken of kamperen en het blijkt er vergeven te zijn van de mieren. Strooi dan kwistig rond uit een flinke pot fijngestampte schil. Succes verzekerd. Muggenwerend: verse sinaasappelschil over je huid wrijven, houdt muggen uit je buurt en voorkomt dat ze je steken.

8. Tegen stank in je kliko

Gooi sinaasappelschillen onderin, dat voorkomt ergere luchtjes en houdt grotere insecten zoals torren uit de buurt. Als de schil nog nat is, kun je hem gebruiken als een effectieve spons op vettige oppervlakken zoals eetkamertafels en keukenbladen. Ze nemen namelijk veel vet op. Je kan het ook goed op je compost hoop gooien, als ze biologisch zijn.

9. Schoonmaken met sinaasappelschillen

Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt omdat je er heel goed mee kunt schoonmaken en het erg goed vlekken verwijdert. Het enige nadeel is de geur, het ruikt niet echt naar bloemetjes en zonneschijn. Om de geur wat aangenamer te maken kan je sinaasappelschillen toevoegen aan een glazen weckpot met azijn. Dit laat je een tijdje staan, waarnaar je het kan zeven. Vervolgens is het klaar om gebruikt te worden en heb je door de vrijgekomen etherische oliën een heerlijke geur!

10. Duurzame kaars

Voor de gezellige zomeravonden buiten kan je heel goed van een sinaasappelschil een kaars maken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zie je in deze video. Het voordeel is dat er geen paraffine aan te pas komt en ze daarom een goed duurzaam alternatief voor kaarsen zijn. Omdat muggen hier geen fan van zijn zorgt het er ook nog eens voor dat de muggen mooi uit de buurt blijven.

Wist jij dat je niet alleen sinaasappelschillen heel goed kan gebruiken, maar ook bananenschillen? Lees hier 10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kan doen.

Over de schrijver

7 reacties op “10 opmerkelijke dingen die je met sinaasappelschillen kunt doen”

  1. gooi je sitrusschilletjes in de ketel die op je kachel staat,en was je zelf ermee ook je haar en je hond.
    Je huis ruikt lekker en zelf ook,je huid droogt niet uit maakt bodycreme overbodig.

  2. Ik rasp altijd alle (biologische) sinaasappelschillen en vries dat in, zo heb ik altijd sinaasappelrasp bij de hand en de rest van de schillen gaan op de composthoop, wat ik weer gebruik in mijn tuin

  3. Pingback: 10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kunt doen - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.