Skateboards gemaakt van plastic doppen uit de Amsterdamse gracht

Bij de leukste boottrip in Amsterdam vis je meteen plastic uit de grachten. Samen met mijn gezin en vrienden heb ik hier vorige week aan mee gedaan. Ik stond versteld hoeveel troep we in twee uur vissen ophaalden.

“Volgens mij is alle plastic al uit de grachten!”, zei ik tegen schipper Patrick, terwijl we met een elektrische boot van Plastic Whale de steiger bij het Pulitzer-hotel verlieten. Een beetje teleurgesteld keek ik naar de schone de Prinsengracht. “Nou, wacht maar af”, zei Patrick, “Je gaat je visnet nog hard nodig hebben.”

We waren nog geen twee bochten verder of hij kreeg al gelijk. Het is echt bizar hoeveel plastic en andere troep je uit de grachten kunt vissen. Condooms, plastic flesjes, drugs. “Welk verhaal hoort bij deze vangst?” vroeg schipper Patrick steeds. Dus ook bij de vondst van een panty met een slipje er in. De kinderen giechelden. “Het was een hele warme dag…” , begon ik een verhaal, dat ik niet hoefde af te maken, want een nieuwe lading plastic schreeuwde er om te worden opgevist. “Netten in de aanslag!”

Wasteboards van plastic doppen

Onze Plastic Vangst
Onze Plastic Vangst

Van het plastic dat wordt opgevist maakt Plastic Whale weer nieuwe boten. De vloot bestaat nu uit drie sloepen, maar deze winter worden daar drie bij gebouwd. De plastic doppen die worden opgevist, worden gebruikt voor gerecyclede skateboards: wasteboards. Hiervoor zijn 200 doppen nodig.

Het procedé om WasteBoards te maken is relatief eenvoudig: de verzamelde doppen worden in een mal gedaan en in een hete oven gestopt. Na enkele uren haal je de mal uit de oven en is het WasteBoard klaar. Het mooie is dat elk WasteBoard volledig uniek is door de afwisseling van de kleuren van de doppen.

Na twee uur plastic vissen hadden we vijf vuilniszakken vol troep uit de grachten gevist. Een rondvaart met een goed gevoel (en nog beter weer).

Je kunt de Wasteboards hier bestellen.

Foto: Plastic Whale
Foto: Plastic Whale

Over de schrijver