Slaap jezelf slank en eet jezelf slaperig

Slank worden doe je niet op de sportschool, maar in bed. Onlangs toonde onderzoek al aan dat te weinig slaap de kans op overgewicht kan vergroten. Maar nu is er ook bewijs gevonden voor het tegenovergestelde. Wie meer dan negen uur per nacht slaapt, onderdrukt de genen die verantwoordelijk zijn voor het aankomen en valt daardoor makkelijker af. 

Slank door slaap

Voor het onderzoek werden de slaapgewoontes van 1088 tweelingen onderzocht. Hiervan waren 604 een eiige en 484 twee eiige tweelingen. Bij de proefpersonen die minder dan 7 uur per nacht sliepen, werden veranderingen in de BMI bij 70 procent van de gevallen beïnvloed door genen. Bij de mensen die 9 uur of meer sliepen, was dit percentage slechts op 32 procent.
Volgens onderzoeker Nathaniel Watson is de conclusie helder: “Hoe minder je slaapt, hoe meer je genen bijdragen aan je gewicht”. Ook gezond eten en veel bewegen, hebben meer impact als ze gecombineerd worden met voldoende slaap, aldus Watson.

Minder slapen is meer eten

Hoeveel je slaapt, heeft ook invloed op hoeveel je eet. Uit een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association in maart bleek, dat mensen die een derde minder sliepen gemiddeld 500 extra calorieën per dag naar binnen werkten. Dit kan op de termijn leiden tot een gewichtstoename van 250 gram per week.
Daarnaast kan bepaald eten je slaap verstoren. Zo weten we dat cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapen gaan niet handig is. Dat laatste lijkt te helpen bij het inslapen, maar verstoort het doorslapen. Je wordt dus vaker wakker en dat betekent dat je minder uitgerust wakker wordt.

Eet je slaperig

De stof tryptofaan helpt daarentegen weer wel bij het slapen. Deze stof vind je onder meer in bananen, dadels, melk (een ouderwets glas warme melk voor het slapen gaan, is dus zo gek nog niet), tonijn, notenpasta en yoghurt. Ook een lichte snack met veel volkoren koolhydraten kunnen je helpen bij het slapen. Koolhydraten zorgen namelijk voor een stijging van serotonine in je lichaam en daar word je lekker rustig van.

2 gedachten over “Slaap jezelf slank en eet jezelf slaperig”

Reacties zijn gesloten.