Dit is waarom je jouw slaapkamer eens zou moeten detoxen

We detoxen wat af als het om ons lichaam gaat, maar het huis – en in het bijzonder de slaapkamer – blijft vaak nog achterwege. Het wordt steeds duidelijker dat we moeten kiezen voor alledaagse producten die niet zijn gemaakt van chemicaliën, ook in de slaapkamer. Het kan dan ook geen kwaad om de kamer waarin we slapen eens flink onder handen te nemen: een zogenaamde slaapkamer-detox. 

We komen iedere dag in aanraking met synthetische chemicaliën: een overkoepelende term voor kankerverwekkende stoffen, allergenen en hormoonverstorende stoffen. Wist je dat er 80.000 synthetische chemicaliën op de markt zijn? Ze zitten in producten zoals make-up en deodorant, maar óók in je matras.

Check je matras

In veel matrassen zit de stof polyurethaan, welke vaak wordt gecombineerd met vlamvertragers en andere giftige lijmen. Geen prettig idee om daar iedere nacht op te liggen, toch? Gelukkig kun je ook kiezen voor een matras dat gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals natuurlatex. Dit is gemaakt van natuurrubber en het wordt fair trade gewonnen. Er bestaan ook matrassen van katoen, maar het is wel verstandig om eerst het etiket te controleren. In sommige gevallen is katoen gemaakt van pesticiden en dat wil je ook niet. Kies voor gecertificeerd biologisch katoen, wolvezel of natuurlijke latex.

Controleer je kussen en beddengoed

Voor je hoofdkussen en beddengoed geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Je wilt niet op een kussen of onder een dekbed liggen dat is gemaakt van chemicaliën, maar toch liggen veel mensen hier iedere nacht op en onder. Je kunt beter kiezen voor een natuurlijke variant. De keuze is groter dan bij matrassen, want er bestaan kussens van houtskool bamboe, gewone bamboe, natuurlijke wol en zijden. Ook het aanbod van duurzaam en natuurlijk beddengoed is tegenwoordig groots. Een overzicht vind je hier.

Kaarsen in je slaapkamer

Steek jij voor de gezelligheid regelmatig één of meerdere kaarsen aan als je in de slaapkamer bent? De meeste kaarsen die in de winkel liggen, zijn gemaakt van paraffine of stearine of een mengsel van deze twee. Paraffine is een bijproduct van de productie van smeerolie, stearine bestaat uit vetzuren van dierlijk of plantaardig vet. Bij het verbranden van een kaars komt CO2 en roet vrij. Er zijn een hoop alternatieven, waaronder kaarsen van soja en bijenwas. Veel mensen beweren dat de kaarsen van deze natuurlijke materialen minder schadelijk zouden zijn dan ‘gewone’ kaarsen die gemaakt zijn van paraffine en stearine, maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Reinig de lucht

Als het goed is houd je de lucht in huis zo schoon mogelijk door regelmatig te stofzuigen, de luchtfilters van de verwarming regelmatig te vervangen en gebruik te maken van een afzuigventilator in de badkamer en het toilet. Maar je kunt nog meer doen. Je kunt giftige stoffen die in huis rondvliegen filteren en de luchtkwaliteit verbeteren met behulp van luchtzuiverende planten of een luchtzuiveringsinstallatie. Die laatste hoeft geen groot ding te zijn, er bestaan heel veel compacte air diffusers.

Ga jij jouw slaapkamer detoxen? We zijn erg benieuwd naar je reactie!

Over de schrijver

10 gedachten over “Dit is waarom je jouw slaapkamer eens zou moeten detoxen”

 1. Zo’n bio matras zou ik best willen, maar dat is helaas alleen weggelegd voor rijke mensen.
  Wat betreft planten: die geven in verhouding zo weinig zuurstof af dat je je hele kamer er stampens vol mee zou moeten zetten om daar een beetje van te profiteren. Dus voor de zuurstof hoef je ‘t niet te doen. Voor je mentale gezondheid is het echter wel fijn, wat groen om je heen.

 2. Als ik jullie was zou ik niet als eerste je matras, maar je feiten checken. Synthetische chemicaliën staan niet gelijk aan kanker, allergie en hormonale problemen. De gevaarlijkste chemicaliën komen nog altijd uit de natuur.

  Groetjes van een chemicus

 3. Je kan wel aan de gang blijven. Dan is dit weer slecht, dan dat weer.
  Ik word er langzamerhand beroerd van.
  Een latex matras ja dat zou ik ook wel willen maar die zijn peperduur en kan ik niet betalen.
  De rijke stinkerds, die kunnen alles kopen en dat zijn niet altijd de beste mensen
  maar kunnen veilig oud worden…..En een hoop rotzooi uithalen om ons leven
  te vergiftigen.
  Het is gewoon een ROT wereld.

  1. Andere optie : hangmat, al dan niet met standaard (als je niet in de muren wil/kan boren). Beetje zoeken en opletten en hangmat + standaard (metaal) voor 1 persoon heb je onder de 100 euro. Makkelijk schoon houden ook, hangmat kan gewoon in de wasmachine, probeer dat maar eens met een matras.

 4. “In sommige gevallen is katoen gemaakt van pesticiden en dat wil je ook niet.” Ik denk dat je bedoelt dat katoen geteeld wordt met hulp van pesticiden, maar katoen kan niet gemaakt zijn van pesticiden….

 5. Er leven nog heel veel (gevaarlijke) wilde dieren in West-Europa, zelfs in je bed! Mijten bijvoorbeeld. Verder wespen, (malaria)-muggen, teken, enz. …Overigens nog flink wat wolven, beren, lynxen, vechthonden (heel erg wild), wilde katten, otters, bevers, wasberen e.d.. En ondanks vervuiling vermeerderen die populaties zich onbekommerd. Maar de allerengste wilde dieren zijn mensen en ja, ook daarvan zijn er heel veel.

  1. Ja de mens is het walgelijkste wezen dat er is. De uitzonderingen zijn zó klein in aantal dat het altijd een rot wereld zal blijven. Gelukkig is de mens straks het eerst uitgestorven!

 6. Bedankt voor deze nutte-loze kennis.

  En dan is er toch ook nog de boze buitenwereld. Hoe was het sprookje ook al weer van de wolf en de …… , gelukkig leven er geen wilde dieren meer in west-Europa (Dankzij de vervuiling)pffffffff, nu slaap ik weer rustig s’nachts op mijn pcb – kussen onder mijn tetra-penta hydro fluoride dek-bedje !

Reacties zijn gesloten.