Slapend reizen met de allernieuwste slaaptrein naar Praag

Vanaf 25 maart 2024 rijdt de European Sleeper – een slaaptrein – vanuit Brussel, via diverse Nederlandse stations, Berlijn en Dresden, helemaal door naar Praag. Met deze nieuwe slaaptrein wordt reizen in Europa nog comfortabeler, makkelijker en leuker en Mario zat aan boord.

Nieuwe slaaptrein naar Berlijn, Dresden en Praag

De European Sleeper is al vanaf mei 2023 de ideale reismanier voor een citytrip naar Berlijn. Slapen terwijl je reist. Vanaf eind maart 2024 rijdt deze slaaptrein door en stopt hij ook in Dresden, Bad Schandau en Praag.

De nieuwe route van de European Sleeper slaaptrein

De European Sleeper rijdt sinds kort driemaal per week op en neer tussen Brussel en Praag. De slaaptrein stopt onderweg in tal van stations zoals Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam et cetera. Zelf stap ik in op station Holland Spoor, niet ver van mijn woonplaats Leiden. Ik deel mijn coupé met 3 andere mensen.

We zitten in een coupé waarin je overdag gewoon kunt zitten en gezellig kletsen. Als het bedtijd is, tover je de banken in een handomdraai om tot bedden. Lakens, kussens en dekens zijn door European Sleeper geregeld. Het zijn weliswaar al oude treinstellen, maar alles ziet er netjes en schoon uit.

Er is er nog geen restauratiewagen, daar zoekt European Sleeper nu crowdfunding voor. Gelukkig krijgen we een lekker blikje koud bier van een van de medewerkers. Een paar uur na mijn opstap in Den Haag, passeren we de Duitse grens en is het bedtijd. De volgende ochtend, als ik wakker word, zijn we al in Berlijn. We krijgen een ontbijtje en koffie in onze coupé en installeren ons weer in de zitbanken. Vanaf Dresden wordt het uitzicht echt mooi. We rijden door het Saksische Zwitserland langs de Elbe, een bergachtig gebied waar de trein ook een tussenstop maakt.

Rond een uur of half 12 komen we met wat vertraging aan in Praag, zo’n 14 uur na mijn vertrek uit Den Haag. Mijn hotel ligt op zo’n 5 minuten lopen van het hoofdstation. Ik kan in principe meteen de stad in omdat ik best goed geslapen heb.

Slaapplaatsen op de Good Night Train

Er zijn 3 verschillende soorten plaatsen aan boord van de slaaptrein van European Sleeper: slaapplaatsen, ligplaatsen en zitplaatsen. Het meest comfortabel zijn de slaapplaatsen, een coupé met maximaal 3 bedden. Er zijn ook 3 zitplaatsen en je hebt een aparte wastafel. De toiletten bevinden zich op de gang. Deze variant biedt nog meer voordelen als opgedekte bedden, handdoek en toiletartikelen, ontbijt, mineraalwater en een welkomstdrankje. 

Ik zit zelf tijdens mijn reis in een comfort coupé met 5 ligplaatsen (standaard is 6-persoons). Overdag kun je gewoon zitten en ’s als je gaat slapen kun je 5 (of 6) bedden maken. Beddengoed is inbegrepen. Toilet en wasgelegenheid bevinden zich op de gang. Ontbijt kun je bijboeken voor een extra vergoeding.

De voordeligste reismogelijkheid zijn de zitplaatsen, in een coupé. De zitplaatsreservering is inbegrepen en ook hier kun je een ontbijtje bijboeken. Voor een enigszins goede nachtrust zou ik zelf toch minimaal kiezen voor een coupé met ligplaatsen.

Praktische tips op basis van mijn ervaring

De heen- en terugreis met deze slaaptrein naar Praag zijn me goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. In Praag was het vertrek wat vertraagd, maar ik kwam stipt op tijd aan in Amsterdam. Omdat er op dit moment nog geen restauratiewagen is, zou ik je willen aanraden om voor onderweg voldoende drinken en eten mee te nemen.

Het is ook raadzaam om oordopjes, een oogmasker en een paar slippers mee te nemen. In een trein is er altijd meer geluid dan thuis en ik begrijp van mijn openhartige coupégenoten dat ik ook een beetje snurk. Het oogmaskertje is prettig omdat er op de gang licht aanblijft. Er zijn weliswaar gordijntjes, maar als iemand midden in de nacht naar het toilet gaat, schijnt het licht even binnen. Die slippers zijn ook handig om vooral ’s nachts snel aan te doen als je er uit moet.

Nieuwe reismogelijkheden dankzij European Sleeper

Deze nieuwe treinverbinding biedt leuke mogelijkheden voor duurzame trips. Dresden is een prachtige Duitse stad met veel mooie musea en statige paleizen, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Bij de European Sleeper is er een speciale wagon waarin je, tegen een extra vergoeding, je fiets mee kunt nemen.  Wat denk je van mijn volgende reisidee? Je fiets mee met de slaaptrein naar Dresden, een dag in Dresden en daarna een paar dagen fietsend langs de Elberadweg, helemaal door naar Praag. Uiteraard breng je een paar dagen door in Praag, voordat je met de Good Night Train weer helemaal opgeladen terug reist naar Nederland.

Een andere bestemming die nu mogelijk wordt, is Saksisch Zwitserland vlakbij Dresden. De European Sleeper maakt een stop in Bad Schandau, in het hart van dit prachtige bergachtige natuurgebied. Mijn wandelhart begint spontaan te kriebelen als ik hier met de trein doorheen rijd. 

Je kunt ook goed wandelen in Boheems Zwitserland. Dat ligt tegen Saksisch Zwitserland aan. De trein stopt vlakbij dit natuurgebied, vanuit de stad Decin kun je eenvoudig het natuurgebied bereiken.

Een andere leuke mogelijkheid is natuurlijk om Praag niet als je eindstation te beschouwen, maar als vertrekpunt voor verdere treinreizen in Tsjechië. Er zijn veel treinverbindingen verder het land in en het reizen per trein is hier erg goedkoop in vergelijking met Nederland. Zelf bezoek ik tijdens mijn verblijf de stad Melnik. Deze stad is beroemd om haar wijn en de bijzondere ondergrondse tunnels onder het centrum van de stad. De treinreis van en naar Praag duurt iets langer dan een uur en kost maar een paar euro.

Mijn tips voor Praag

Tja, last but not least, Praag is zelf natuurlijk ook een fantastische bestemming. Dit is een stad met een rijke historie en je kunt er dagen rondlopen zonder je te vervelen. Natuurlijk gaat iedereen naar de Karelsbrug, de Burcht, de dansende huizen en de Astronomische Klok bij het Stadhuis. Maar er is nog veel meer te zien.

Dit zijn mijn tips

Een wandeling door de oude Joodse wijk Josefov. Breng daar ook zeker een bezoek aan de oude Joodse Begraafplaats en de indrukwekkende synagogen (zoals de Altneuschule en de Spaanse Synagoge). Een bezoek aan de unieke bibliotheek van het Strahov klooster is ook zeer de moeite waard. Je kunt hier met een kabelbaan heen en dan een stuk wandelen.

Vanaf het klooster heb je ook mooie vergezichten op de stad onder je.  De originele kunstwerken van David Cerny, verspreid door de stad, vind ik erg bijzonder en een beklimming van de toren van het stadhuis waarbij je de achterkant van de Astronomische Klok kunt zien, is ook een echte aanrader. Als je daarna helemaal naar boven door klimt, heb je een prachtig panorama-uitzicht op Praag. Doe je dat rond zonsondergang, zoals ik, dan heb je een onvergetelijke ervaring.  Het openbaar vervoer (trams en metro) in Praag is uitstekend en zeer goedkoop.

Leer hier ook nog de rest van mijn ervaringen op Vakantaseren.nl.

Boek tijdig om teleurstelling te voorkomen

Je kunt je voorstellen dat de European Sleeper een succes gaat worden, dus als je komende tijd heerlijk slapend naar Berlijn, Dresden of Praag wilt, kun je het beste tijdig boeken om teleurstelling te voorkomen. Zoek en boek je tickets via de site van European Sleeper.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver