Wat voor slaaptype ben jij?

Persoonlijk ben ik een lichte slaper. Dat zit in de familie: mijn broer en ouders hebben hetzelfde. Wakker worden van het minste geringste geluid, een beweging of het licht dat ergens aangaat. Dat het anders kan, weet ik ook. Ik ken mensen die met nog geen drie wekkers wakker te krijgen zijn. Licht aan, gordijnen open, hun naam noemen: het lijkt allemaal nauwelijks effect te hebben. Dat komt omdat ze een ander slaaptype zijn. Er zijn er vier, zo las ik laatst. 

In de chronobiologie wordt gekeken naar onze interne klok of bioritme. Zo worden zaken als honger, productiviteit en slaap bepaald door onze interne klok. Meestal verdelen we die onder in twee types: de vroege vogels, die helder en goed gehumeurd uit bed springen. En de nachtvlinders, die eindeloos snoozen en sloten koffie nodig hebben voordat ze überhaupt aan een ontbijt of werk kunnen denken.

Maar volgens de Amerikaanse slaapdokter Michael Breus zijn er meer dan deze twee slaaptypes. Namelijk, de beer, wolf, leeuw en dolfijn.

De beer:

Meer dan de helft van de bevolking (55%) is een beer als het op slapen aankomt. Dit chronotype is gevoelig voor het ritme van de natuur en heeft in de winter dan ook beduidend meer slaap nodig dan in de zomer (als het langer licht is). De grootste productiviteit ligt bij de beer tussen 10.00 en 14.00 uur.

De leeuw:

De leeuw is een echte vroege vogel. Ze zijn wakker voordat de wekker gaat, meteen hyper productief in de ochtend en hebben het leeuwendeel van hun to-do-lijst al afgevinkt voordat de wolf (zie hieronder) überhaupt z’n ogen heeft geopend. In de middag dooft hun energiekaarsje langzaam uit en ‘s avonds gaan ze het liefst lekker vroeg onder de wol.  Om de avond wat makkelijker door te komen, is het verstandig om tussen 18.00 en 19.00 uur wat beweging in te plannen (sporten of een wandeling). De vrijgekomen endorfines geven je dan net dat extra stootje energie om je door de avond te trekken.

De wolf:

Dit zijn de klassieke nachtvlinders: ze staan moeilijk op (drie wekkers, eeuwig snoozen, extra koppen koffie en lang douchen) en worden eigenlijk pas in de middag en avond productief. Daar waar de meeste mensen een dip hebben om 16.00 uur in de middag, is de wolf dan juist op de piek van z’n kunnen.

De dolfijn: 

Dit is de lichte slaper, die maar blijft malen en bij elk geluid wakker wordt. Omdat ze vaak met één oog open slapen (alert voor eventuele roofdieren) hebben ze het meeste last van chronische vermoeidheid en slaapstoornissen. De slaapdokter raadt dolfijnen aan om de dag te beginnen met een korte work-out om het lichaam te activeren en zoveel mogelijk tussen 10 en 14 uur voor elkaar te boxen. En vooral voor dolfijnen is het belangrijk om op tijd de schermen uit te zetten en je klaar te maken voor bed, zodat je een goede nachtrust krijgt.

Zie in deze illustratie het dagritme dat (volgens Michael Breus) het beste past bij elk slaaptype:

Slaaptypes

Wat voor slaaptype ben jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

En meer informatie vind je in het boek ‘Superslapen’.

Over de schrijver

3 reacties op “Wat voor slaaptype ben jij?”

 1. Een Leeuw. Bij mij springt ‘s ochtends een knopje aan en dan ga ik als een wervelwind aan de slag. Aan het eind van de ochtend heb ik dan al een heleboel gedaan en kan ik daarna enorm genieten van een kopje thee met een boek of magazine met een voldaan gevoel.

  Wat Frans beschrijft herken ik ook. Ik slaap sinds een jaar op schapenwol en dat maakt mijn slaap zoveel beter dan daarvoor, ik zou niet anders meer willen.

 2. Hallo Wyke Potjer,

  PLASTIC MATRASSEN HEBBEN EEN GROTE INVLOED OP JE BIOSLAAP RITME.

  De huidige generatie is op plastic geboren en gaat op plastic dood.
  Deze generatie heeft geleefd en heeft nog nooit op een echt matras geslapen.

  Op plastic ( koudschuim,traagschuim,polyetherscuim enz.) slapen geeft vele fysieke nachtrust verstoringen .
  Plastic matras schuimen bestaan uit zeer giftige grondstoffen zoals weekmakers ,brandvertragers , polymeren enz.
  Het plastic zelf is lucht en waterdicht. Matras schuim is gewoon een spons en een spons is het ultieme gereedschap van de glazenwasser het houd zeer goed vocht vast.
  Veel mensen hebben last van nacht transpiratie door slechte ventilatie.
  Plastic matrassen zijn ook nooit echt droog.
  Een spons creëert een pudding effect daardoor is er geen stabiliteit.
  Plastic matras schuim kan niet tegen de zouten van transpiratievocht.
  Het degenereert met gevolg geen constante ondersteuning en korte levensduur.
  Een zuiver natuurlijke nachtrust kan z’n matras je nooit bieden.
  Je slaapt op een product die zowel in de maak fase in het gebruik en in de eind fase een zeer groot milieu probleem is.

  Ik ben 74 jaar oud en werk al 60 jaar met uitsluiten dierlijke en plantaardige vezels.
  Dierlijke vezels : wol, kameelhaar, paardenhaar enz.
  Plantaardige vezels: hennep, linnen, katoen, kokos, jute, zeegras en binnenkort hooi.
  Binnen een halfjaar kom ik met een collectie OERMATRASSEN.
  Gemaakt van materiaal van het land met een zeer lange levensduur en in de eind fase gaan ze terug naar het land als voeding voor nieuwe matrassen.

  Mensen hebben honderdduizenden jaren met groot succes geslapen op natuur vezel matrassen.
  Het Hunza volk in het Himalaya gebergte doen niet mee aan onze consumptie maatschappij
  ze leven en slapen met de natuur ze worden met gemak 100 jaar.

  Frans Segers

Reacties zijn uitgeschakeld.