Slank worden doe je niet op de sportschool, maar in bed. Onlangs toonde onderzoek al aan dat te weinig slaap de kans op overgewicht kan vergroten. Maar nu is er ook bewijs gevonden voor het tegenovergestelde. Wie meer dan negen uur per nacht slaapt, onderdrukt de genen die verantwoordelijk zijn voor het aankomen en valt daardoor makkelijker af.
Slank door slaap
Voor het onderzoek werden de slaapgewoontes van 1088 tweelingen onderzocht. Hiervan waren 604 een eiige en 484 twee eiige tweelingen. Bij de proefpersonen die minder dan 7 uur per nacht sliepen, werden veranderingen in de BMI bij 70 procent van de gevallen beïnvloed door genen. Bij de mensen die 9 uur of meer sliepen, was dit percentage slechts op 32 procent.
Volgens onderzoeker Nathaniel Watson is de conclusie helder: “Hoe minder je slaapt, hoe meer je genen bijdragen aan je gewicht”. Ook gezond eten en veel bewegen, hebben meer impact als ze gecombineerd worden met voldoende slaap, aldus Watson.
Minder slapen is meer eten
Hoeveel je slaapt, heeft ook invloed op hoeveel je eet. Uit een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association in maart bleek, dat mensen die een derde minder sliepen gemiddeld 500 extra calorieën per dag naar binnen werkten. Dit kan op de termijn leiden tot een gewichtstoename van 250 gram per week. Daarnaast kan bepaald eten je slaap verstoren. Zo weten we dat cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapen gaan niet handig is. Dat laatste lijkt te helpen bij het inslapen, maar verstoort het doorslapen. Je wordt dus vaker wakker en dat betekent dat je minder uitgerust wakker wordt.
Eet je slaperig en slank
De stof tryptofaan helpt daarentegen weer wel bij het slapen. Deze stof vind je onder meer in bananen, dadels, melk (een ouderwets glas warme melk voor het slapen gaan, is dus zo gek nog niet), tonijn, notenpasta en yoghurt. Ook een lichte snack met veel volkoren koolhydraten kunnen je helpen bij het slapen. Koolhydraten zorgen namelijk voor een stijging van serotonine in je lichaam en daar word je lekker rustig van.
Verhoogde glucose
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de invloed van slaap op gewicht genuanceerder is. Extra slapen of bijslapen is op lange termijn juist ongezond, stelt onderzoekster Paulien Barf, van Rijksuniversiteit Groningen.Veel mensen halen de uren die ze doordeweeks missen in het weekend in. Maar een slaapritme dat niet regelmatig is, kan leiden tot overgewicht en zelfs tot suikerziekte. Barf onderzocht de stofwisseling van muizen die aan periodes van slaaptekort en vervolgens periodes van rust werden onderworpen. Zij kwam tot de conclusie dat een verstoord slaapritme uiteindelijk tot verhoogde glucose waarden leidt, wat gepaard kan gaan met metabole ziekten zoals overgewicht en suikerziekte.
Kortom, slaap is dus belangrijk, maar wel als je een juiste balans en ritme vindt in het aantal uren per nacht.
2 gedachten over “Slaap jezelf slank en eet jezelf slaperig”
nou ,dan zou ik toch nu zo dun als een speld moeten zijn hihihihhi
Begin hier te typen!
Reacties zijn gesloten.