Net als vroeger: slapen in een boomhut

Misschien heeft het iets te maken met nostalgie, maar de trend om in een boomhut te willen logeren of zelfs permanent wonen, lijkt een blijvertje. En waarom ook niet? Je zit hoog boven de wereld in je eigen stulpje middenin de natuur. Het geeft een gevoel van rust én een gevoel van avontuur en dat is een combinatie, die je niet vaak tegenkomt. Daarom hebben wij op deze zondag – ter inspiratie – een aantal bijzondere boomhutten voor je op een rij gezet. En wie denkt dat die allemaal klein, knus en minimalistisch zijn, heeft het mis. Want er worden hele ecologische paleizen in bomen gebouwd. Check it out:

Tiny Treehouse Bert, Oostenrijk

De Oostenrijkse Studio Precht ontwierp deze tiny boomhutten in opdracht van het bedrijf Baumbau, dat zich specialiseert in tiny houses. Het ontwerp heeft de vorm van een boomstam en is gemaakt van hout, zodat het helemaal in de omgeving opgaat. De buizen vormen de verschillende leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, badkamer) en kunnen in eindeloos veel combinaties op elkaar gestapeld worden. Zo kan het huis dus ook nog groeien, net als de bomen in de omgeving. De ecologische voetafdruk van deze boomhut is zo klein mogelijk gemaakt door gebruik te maken van zonne-energie en een waterzuiveringsinstallatie. De Bert komt in 2020 op de markt.

Boomhut

Free Spirit Spheres, Canada

Van deze vakantieboomhut bestaan 3 exemplaren met de namen Eryn, Melody en Luna. Je vindt ze midden in het bos op Vancouver Island, aan de westkust van Canada. Het avontuur begint hier al bij binnenkomst, want om in de boomhut te komen, moet je via een wenteltrap en een hangbrug. De drie hutten zijn als het ware als notendoppen ontworpen en zijn via verschillende punten bevestigd aan de bomen. Omdat er enige rek in het bevestigingsmateriaal zit, kunnen zowel de bomen als de hut heerlijk meedeinen op de wind. Hierdoor lijk je min of meer te zweven, hoe heerlijk is dat?

Boomhut

Treehotel, Zweden

Als je het in Zweden hebt over een treehotel, dan bedoelen ze ook echt: een treehotel. Oftewel, een plek waar losse boomhutten in de meest wilde vormen bij elkaar geplaatst zijn. Zo kan je hier logeren in een UFO, de mirror cube (met spiegelmuren, die de omgeving eindeloos reflecteren) en de Bird’s Nest (die inderdaad van de buitenkant op een vogelnestje lijkt). Het is maar net wat je aanspreekt, maar één ding is zeker: in alle hutten zit je vol in de natuur met uitzicht op prachtige bossen, vlakbij de Finse grens in het Noorden van Zweden aan de Botnische Gold (Harads heet het dorp).

Boomhut
Mirror Cube
Boomhut
Bird’S Nest

Yellow Treehouse Restaurant, Nieuw-Zeeland

Waarom zou je alleen maar hoog tussen de bomen willen slapen als je er ook gewoon lekker kan eten met een fantastisch uitzicht? Dit restaurant in Auckland, Nieuw-Zeeland, is om de boomstam heen gewikkeld. Door de vorm maakt het maximaal gebruik van natuurlijk licht dat via de openingen naar binnen valt. Ontwerpbureau PEL zei over het ontwerp: “Het is de boomhut waar we allemaal van droomden als kind, maar dat we alleen maar konden uitvoeren als een volwassen fantasie.”

Boomhut

Pinecone treehouse, USA

Deze boomhut hangt als een dennenappel hoog tussen de bomen, ongeveer 15 meter boven de grond, in Bonny Doon, Californië. Het is ontworpen door Dustin Feider van O2 Treehouses en gemaakt van hout en staal. Het is met verschillende kabels aan de omringende bomen vastgemaakt. Er is plek voor een tweepersoonsbed van waaruit je de hele omgeving kan aanschouwen. En die omgeving bestaat voor uit – je raad het al – bomen en groen. Heerlijk om even tot rust te komen dus.

Boomhut

Hemloft Treehouse, Canada

Voor deze boomhut moet je geen hoogtevrees hebben. Of liever gezegd: je balans moet een beetje in orde zijn, want om er te komen moet je niet alleen over een boomstam lopen, maar ook nog eens over zwevende tegels die naar de voordeur leiden. Maar goed, dan heb je ook wat: een huis helemaal ondergedompeld in de natuur van Whistler, Canada. Door Joe Allen gebouwd met gerecyclede materialen, die hij online vond. Helaas bouwde hij het huis op land, dat niet van hem was waardoor het huis uiteindelijk in het bezit kwam van Allan Crawford van Canadian Wilderness Adventures, die het voorlopig in opslag heeft, op zoek naar een geschikte nieuwe plek.

Tetsu boomhut, Japan

Deze schattige boomhut is een theehuis, dat speciaal gebouwd is om vanuit hier te kunnen genieten van de beroemde Japanse kersenbloesems. Het gebouw is ontworpen door architect Fujimori in opdracht van het Kiyoharu Shirakaba Museum. Het ziet er misschien wat wankel uit, maar het is zo geconstrueerd dat het tegen stormen en aardbevingen kan.

Boomhut

Dreamy tropical treehouse, Hawaï

Dit huis is een DIY boomhut in Puna’s Fern Forest, dat volledig off the grid is. Het maakt gebruik van zonne-energie en regenwater. De term regendouche heeft hier dus een vrij letterlijke betekenis. Dat betekent overigens ook dat je het water niet kan drinken, want het is niet gefilterd of iets dergelijks. Maar hey: terug naar de natuur is terug naar de natuur, toch? Overigens wel op een luxemanier, want er staat gewoon een heerlijk bed. Bij de bouw en inrichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen.

Boomhut

Weet jij nog een boomhut, die absoluut in dit rijtje thuis hoort? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Net als vroeger: slapen in een boomhut”

Reacties zijn gesloten.