Ruim 1 miljoen mensen gaat jaarlijks op wandelvakantie. Een groot deel daarvan wandelt in eigen land. En waar slaap je dan? In Friesland en Groningen kun je slapen in een kerk. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we uit.
Door: Ruth ter Voort
Slapen in een kerk in Friesland
Stel je eens voor: je maakt een wandeltocht waarbij je kunt overnachten in een kerk. In Friesland kan dat.De provincie kent diverse pelgrimsroutes, waarbij je tussendoor kunt overnachten in unieke kerken, die ook wel bekend staan als refugio’s. De kerken fungeren als bakens in het landschap en spelen een bijzondere rol in de lokale maar ook nationale geschiedenis. Het zijn veelal eeuwenoude monumenten met bijzondere architectuur kenmerkend voor het Noordelijke landschap. Met deze extra functie wordt het kerkelijk erfgoed opnieuw beleefd en geleefd.
De hele kerk voor jezelf
Als je gaat slapen in een kerk, heb je de hele avond en nacht de kerk helemaal voor jezelf, maar stel je geen vijfsterrenhotel voor. Je slaapt op een veldbed dat ergens in de kerk staat opgesteld. Soms onder de preekstoel of in het koor, in een ander geval boven bij het orgel. Er is geen kookgelegenheid of douche, dus je moet zelf je slaapzak meenemen, maar daar is de prijs dan ook naar. Het past bij het idee van pelgrimeren. In veel gevallen is het mogelijk een ontbijtje te bestellen bij de plaatselijke vrijwilligers of er is een bakker om de hoek waar je zelf iets kunt halen. Maar de ervaring van slapen in een kerk is onbetaalbaar.
Slapen in een kerk in Friesland
In Friesland vind je verschillende refugio’s. We zetten ze in een overzicht voor je op een rij.
1. Jabikspaad: Het Jabikspaad is een op zichzelf staande pelgrimsroute, maar kan ook de eerste stap zijn op weg naar een hoger doel, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
2. St. Odulphuspad: Ieder traject van dit pad heeft een eigen thema met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.
3. Claercamppad: Het Claercamppad verbindt de pelgrimsroute St. Jabikspaad in Het Bildt met de Lauwerszee en de provincie Groningen. Het wandelpad is genoemd naar het Klooster Claercamp: van de 12e tot de 16e eeuw het grootste moederklooster in het noorden van het land.
4. Bonifatius Kloosterpad: Het Bonifatius Kloosterpad is een wandeling van ongeveer 450 km. Van Schiermonnikoog tot Wolvega. De rondjes zijn ongeveer 230 km lang in totaal en de etappes zijn ongeveer 220 km lang.
In de volgende plaatsen staan kerken waar je kan overnachten: Boksum, Britsum, Swichum, Zurich, Nijland, Blessum, Peins, Lippenhuizen, Jorwerd Terband, Foudgum, Sijbrandahuis, Hiaure, Buitenpost, Schurega, Oostrum, Rottevalle, Sint Jacobiparochie, Wanswerd en in Dedgum (deze laatste heeft als uitzondering een volledige B&B gerealiseerd in de ruimte onder de toren, compleet met badkamer! )
Slapen in een kerk in Groningen
Ook in Groningen kun je overnachten in een kerk. Deze staan in Den Ham en Noordbroek. Via het pop up concept van Heilige Nachten kun je op een sfeervolle manier in de kerk overnachten. Heilige Nachten is een concept waarbij de bijzondere waarden van het gebouw intact blijven en er toch een sfeervolle ‘huiskamer’ gecreëerd wordt. Er staan heerlijke bedden voor je klaar en je ontbijt wordt ook verzorgd. Ook dit is een unieke ervaring.
Gasten die ’s nachts de hele kerk voor zichzelf hebben, dragen daarnaast ook bij aan het voortbestaan van iconische (soms leegstaande) kerkgebouwen en hun verhalen, want 40% van de opbrengst gaat direct terug naar het gebouw.
Hier vind je meer informatie.
Gebruik maken van een refugio
Gebruik maken van een refugio kan met een pelgrimspas of als je donateur bent van Stichting Alde Fryske Tsjerken. In de meeste gevallen kun je tot 24 uur van tevoren je komst aanmelden en checken of er ruimte is. De refugio’s zijn te boeken voor de periode van 1 maart tot en met eind oktober. Meer informatie vind je hier.