Slapen met het raam open of dicht. Wat is beter?

De een doet geen oog dicht met het raam open, de ander niet met het raam dicht. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeuren, maar wat is nou beter? Slapen met het raam open? Of slapen met het raam dicht?

Terwijl ik bij mij thuis met tochtstrips, gordijnen en afgesloten kamers probeer om de warmte op alle mogelijke manieren binnen te houden, gooi ik ’s nachts het liefst het raam open. Op de een of andere manier kan ik dan toch beter slapen. Al moet het met muts op en sokken aan. Een goede nachtrust en een gezond binnenklimaat zijn voor mij namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder zuurstof doe ik geen oog dicht. Maar zijn er naast voordelen ook nadelen van slapen met het raam open? Ik zet ze allebei voor je op een rij.

Goede ventilatie verbetert de luchtkwaliteit

Het openen van het raam bevordert een betere ventilatie, waardoor de lucht binnen constant wordt ververst. Dit is vooral belangrijk omdat de lucht binnen vaak verontreinigingen kan bevatten, zoals stof en allergenen. Een verbeterde luchtkwaliteit kan leiden tot een gezondere slaapomgeving en is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Kanttekening die we hierbij moeten zetten, is dat door een open raam in het pollenseizoen juist van alles naar binnen kan waaien. Dan is het voor mensen met allergieën juist minder aantrekkelijk. Het kan de irritatie juist vergroten.

Gek genoeg helpt goede ventilatie ook bij het behouden van een comfortabel binnenklimaat, want de luchtvochtigheid blijft op peil. Hierdoor heb je minder last van vochtproblemen en blijft de temperatuur behaaglijk. Zelfs als de verwarming aan staat, want droge lucht is beter te verwarmen.

Luchtzuiverende planten in je slaapkamer
Planten in je slaapkamer zijn een goed idee. Ten eerste: slaapkamerplanten zuiveren de lucht en zorgen voor extra zuurstof in je kamer. Ten tweede: een aantal ervan heeft een ontspannende uitwerking op lichaam en geest. En dat betekent: een betere nachtrust. We zetten de vijf beste opties voor je op een rij.

Slapen met het raam open: een betere slaapkwaliteit

Een goed geventileerde kamer draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Frisse lucht bevordert een comfortabele atmosfeer en kan helpen bij het verminderen van benauwdheid en ademhalingsproblemen.

Vooral in de zomer zorgt slapen met het raam open natuurlijk voor natuurlijke koeling (tenzij het buiten ook 40 graden is). Dit is een energiezuinig alternatief voor airconditioning en zorgt voor een aangename temperatuur in de slaapkamer. Maar hoe zit dat in de winter?

De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden en die gaat natuurlijk met een buitentemperatuur van 0 graden rap naar beneden met het raam open. Dan wordt de slaapkamer te koud en moet je lichaam te hard werken om warm te blijven en dat is juist niet goed voor je nachtrust.

Beter concentratievermogen

Een goed geventileerde slaapkamer kan bijdragen aan een beter concentratievermogen overdag. Een goede nachtrust is cruciaal voor cognitieve functies, en de zuurstofrijke lucht die door een open raam binnenkomt, kan bijdragen aan alertheid en focus.

Veiligheid en geluidsoverlast

De enige nadelen van slapen met je raam open zijn mogelijke geluidsoverlast en veiligheidsrisico’s. Woon je in een drukke straat of wijk, dan kan je ’s nachts wel eens wakker liggen als mensen onder je raam een discussie met elkaar gaan voeren of auto’s toeteren. Daar zijn weinig oplossingen voor, behalve een paar goede oordoppen. En een open raam kan natuurlijk een uitnodiging zijn aan inbrekers. Dan is een slot op je open raam een goede optie. Zo kan niemand er doorheen glippen en hoef je niet bang te zijn dat er ineens een ongenodigde gast in je slaapkamer staat.

Wat heeft jouw voorkeur? Raam open of raam dicht?

Over de schrijver

8 gedachten over “Slapen met het raam open of dicht. Wat is beter?”

 1. Reden dat ik met raam dicht slaap is rokende buren. Sigarettenrook gaat zo van de tuin van de buren mijn slaapkamerraam in.
  Behalve in de nacht moet ik bij luchten overdag ook rekening houden met aanwezigheid buren. Niet echt fijn dus en ook niet goed voor het binnenmilieu begrijp ik.

 2. Hier ook al zeven jaar enorme last van hout stokende buren. Wij slapen liefst met het raam open, maar je wil echt niet urenlang de fijnstof van je buren inademen. Los daarvan: vooral niet als ze sloopafval stoken. Hier kan het raam alleen even open als de lucht buiten nog schoon is.

 3. Hallo,
  Ik slaap al jaren buiten. Het hele jaar rond.
  Heerlijk.
  Ook als t vriest. Een heftige storm met striemende regen(op mijn overkapping!) geweldig.
  En….als je lichaam onder de dekens lekker warm zijn is het geen enkel probleem als t vriest.
  Ik kan het iedereen aanbevelen.
  Een open slaapkamerraam is dan t minst……….

 4. Binnen was het vreselijk vochtig, een hygrometer gekocht, bleek dat we een luchtvochtigheid van 74% hadden
  Na veel gegoogeld te hebben besloten we een luchtontvochtiger aan te schaffen, na een dag dat apparaat aan te hebben gehad ging de lucht vochtigheidsgraad van 74% naar 66%
  Tijdens het koken stond de meter in notime weer op 72%
  Vandaag was het een stuk minder koud en hebben we even lekker de ramen en deuren open gezet en de hygrometer daalde razendsnel naar 60%
  Kortom: Luchten is heel belangrijk voor droge schone lucht in huis.
  Wat me ook opviel is dat bij dezelfde temperatuur het in huis veel aangenamer aanvoelt, dus bij een lagere stand op de thermostaat voelt het toch behaaglijke in huis

 5. Ventileren valt niet meer mee met al die houtkachels van tegenwoordig. Het buitenklimaat is vaak nog erger dan het binnenklimaat. Bij westenwind gaat er hier geen raam open en kieren zijn afgeplakt. Dan maar geen zuurstof.

Reacties zijn gesloten.