Sleutel tot huwelijksgeluk: Chinese wijsheid

Nu mensen steeds vaker hun huwelijk zien eindigen in een scheiding, wordt er meer een meer gezocht naar de sleutel tot het succes van een gelukkig huwelijk. En met resultaat!

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding en het aantal echtscheidingen is in de afgelopen tien jaar alleen maar toegenomen. Onderzoekers van de University of Queensland bogen zich daarom over de vraag wat het geheim van een goed huwelijk is en of een goed huwelijk maakbaar is. De conclusies blijken verrassend.

China als voorbeeld
In de Chinese cultuur komen echtscheidingen bijna niet voor. Daarom namen de onderzoekers China als voorbeeld; wat doen Chinese koppels anders in hun huwelijk en waarom leidt dat in minder gevallen tot een echtscheiding? Uit het onderzoek bleek dat Chinezen veel waarde hechten aan een goede relatie met de hele familie, het doen van hun plicht ten opzichte van hun wederhelft en anderen en het bewaken van de waardigheid van hun partner. In Westerse landen wordt de nadruk juist meer gelegd op romantiek, passie en zeggen wat je voelt.

Familiegevoel blijkt doorslaggevend
Hoewel romantiek, passie en gevoelens ook zeker belangrijk zijn voor het slagen van een huwelijk, blijkt het familiegevoel dat de Chinezen hebben doorslaggevend. “Wie het gevoel heeft tot een grote familie te behoren, zal zich meer inzetten om het huwelijk te laten slagen. De kans op echtscheidingen is dan kleiner,” aldus professor Kim Halford.

Onderzoeker Danika Hiew bevestigt dit: “Westerlingen praten vooral over liefde en gevoelens, terwijl Chinezen vaker praten over samen een goed leven bouwen. Zij benadrukken het idee van ‘samen’ en hebben het dan niet alleen over zichzelf, maar ook over de familie als een geheel.”

Les in huwelijkskunde
Met de resultaten van het onderzoek moeten educatieve relatieprogramma’s worden ontworpen die stellen helpen om huwelijksgeluk te bereiken.

Bron: Psychorg.com

7 reacties op “Sleutel tot huwelijksgeluk: Chinese wijsheid”

  1. Pingback: Duurzame trouwjurken voor een eco-vriendelijke bruiloft

  2. Toevoeging: Negatievie gedachten uit je meestal in woorden en in gedrag..wees kieskeurig met je woorden zoals je ook zo je vrienden kiest. Positieve gedachten uit je in woorden en in gedrag en maakt je geliefd bij de mensen en het maakt je een blij / gelukkig mens.

  3. Mijn dochter heeft voor de 2e keer kanker en sommige weten niet wat je dan door maakt met deze ziekte. De operaties, bestralingen en de genezingsproces en de verzorging….erg zwaar maar wij blijven erg positief. Dat mensen het woord "kanker"gebruiken als scheldwoord…kan ik me kwaad over maken. Je gaat toch niet met allerlei ziektes schelden…je zal het maar hebben. In China en in Indonesie waar ik vandaan komt, daar gebruiken ze ziektes never en never als scheldwoorden.

  4. Hoezo [kanker chinezen] ik denk dat hun gevoel voor normen en waarden vele malen hoger liggen dan bij westerlingen en dat zij daardoor inderdaad tevreder en gelukkiger zijn dan b.v. een persoon als u,

    een zeer gelukkige en tevrede westerlinge.

Reacties zijn uitgeschakeld.