Slim besparen met energiekostenmeters

Energiekostenmeter(Gesponsord partnerblog) Besparen op je stroomverbruik hoeft niet moeilijk te zijn. Of het nou gaat om het vervangen van lampen, het slimmer omgaan met je apparatuur of verborgen stroomvreters aanpakken: de mogelijkheden zijn er volop. Maar hoe weet je nou waar in jóuw huis de pijnpunten liggen die je aan moet pakken? Met behulp van energiekostenmeters kom je daar achter!

Met een energiekostenmeter krijg je eenvoudig inzicht in het stroomgebruik van een bepaald apparaat. Zo zie je binnen de kortste keren wat in jouw huis de grootste stroomvreters zijn. En kennis is macht, want als je dat eenmaal weet kan je heel gericht bezig gaan met het besparen op je energierekening!

Niets installeren

Voor wie dit goed in de oren klinkt, maar bang is dat het gebruiken van zo’n energiekostenmeter veel technische kennis en/of vaardigheden vereist, is er goed nieuws: iedereen kan het. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd en er is ook geen gepruts nodig om het geheel te laten werken. Je steekt de energiekostenmeter simpelweg in het stopcontact en doet daarna de stekker van het elektrische apparaat in de energiekostenmeter. De meter begint dan meteen met het bijhouden van het energieverbruik. De resultaten zullen worden weergegeven op een display.

Verschillende functies

Simpel toch? Maar sommige energiekostenmeters kunnen nog veel meer. Zo is het vaak mogelijk om het verbruik over een bepaalde periode op te slaan, waardoor je bijvoorbeeld kan zien hoeveel stroom een apparaat gemiddeld per dag gebruikt. Sommige energiekostenmeters kan je zelfs aansluiten op een computer om de resultaten te gebruiken voor een verdere analyse. Een andere handige functie waar sommige energiekostenmeters over beschikken is het uitrekenen van een kostenprognose. Je voert enkel het stroomtarief in, en de meter zal automatisch een schatting van de kosten maken die een bepaald apparaat je geeft.

Tips

Mogelijkheden te over dus om alle informatie te krijgen die je nodig hebt. En valt de stroom uit? Dan ben je niet meteen alle verzamelde data kwijt, mits je energiekostenmeter over een batterij beschikt. Iets om op te letten dus! Let er ook op dat de meter ook een laag stroomverbruik kan registreren, zodat apparaten die in stand-by modus staan ook gemeten kunnen worden. Je hebt al snel de neiging om te denken dat deze weinig verschil maken in de stroomrekening, maar meet ze maar eens. Bij elkaar kan het nog een aardige duit schelen..!

Over de schrijver