Slimme dop voorkomt voedselverspilling

Foto: Fred Zelders, Flickr, Cc
Foto: Fred Zelders, Flickr, Cc
Zuivel wordt het meest verspild. Voor ongeveer 15% wordt dit veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op de pakken. Mensen verwarren THT (tenminste houdbaar tot) met TGT (te gebruiken tot). Volgens onderzoekers aan de universiteit van Berkeley kunnen we dit probleem binnenkort tackelen met een slimme dop.

Wetenschappers aan de Berkely Universiteit hebben een 3D-dop met sensoren voor melkpakken ontwikkeld, die kan aangeven of voedsel zoals sap of melk bedorven is.

Zure melk?

Wil je weten of je melk zuur is? Je hoeft alleen het pak even te kantelen. Zodra de vloeistof de dop aanraakt, wordt het aantal bacteriën gemeten. Sensoren geven vervolgens aan of de drank nog vers is. Naar verwachting wordt de gebruikte 3D-printtechnologie veel goedkoper. Het duurt namelijk niet lang meer dat consumenten zelf dit soort sensoren kunnen 3D-printen en gebruiken. We kunnen dan niet alleen voedselkwaliteit eenvoudig controleren, maar ook voedselverspilling en voedselvergiftiging eenvoudig voorkomen.

Naast melk of sap kunnen consumenten met deze techniek straks ook de versheid van aardappelen, groenten en fruit checken. Als de onderzoekers gelijk krijgen, kunnen we zelfs met met een smartphone app de versheid van voedsel in het schap bij de supermarkt controleren.

Bronnen: Berkeley News en Shopper Marketing Update.

Foto: Fred Zelders, Flickr, CC.

Over de schrijver