Van de gasmeter tot de thermostaat en van het licht tot aan de deurbel. Door het Internet of Things wordt ons huis steeds slimmer (een smart home) en dat heeft zo z’n voordelen. Niet alleen voor het comfort en de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Duurzaamheid en energiezuinigheid staan namelijk bij veel van deze slimme innovaties voorop. We zetten een aantal handigheidjes uit het huis van de toekomst voor je op een rij.
Minder voedselverspilling
Er bestaan nu al slimme koelkasten, die keurig bijhouden wat voor etenswaren er nog zijn, wat er bijgekocht moet worden en wat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Daarmee zijn de dagen dat je een bedorven stuk kaas achterin je koelkast vindt voorgoed verleden tijd. Sterker nog: de meeste slimme koelkasten hebben specifieke zones voor bepaalde producten, zoals groente en fruit of kaas, en soms kan je hiervoor zelfs een aparte temperatuur en luchtvochtigheid instellen. De houdbaarheid van je eetwaar wordt hierdoor optimaal en de voedselverspilling dus minimaal. Nog een stapje verder gaat de koelkast, die op basis van wat je in je koelkast hebt liggen recepten suggereert. Op die manier hoef je dus echt nooit meer voedsel te verspillen.
Een nog slimmere thermostaat
Een slimme thermostaat, net als een slimme gasmeter, hebben heel veel mensen al in huis. Meestal programmeer je die op basis van je leefgewoonten. Maar dat kan slimmer. Met behulp van een IFTTT app (If this then that app) kan je de thermostaat bijvoorbeeld linken aan je agenda of een weerapp. Door deze slimme innovatie houdt de thermostaat niet alleen rekening met jouw schema, dat waarschijnlijk elke dag anders is, maar ook met het weer. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de verwarming pas aangaat als je het postcodegebied inrijdt. Of dat alle lichten uitgaan als je de straat uitrijdt. Toch handig, want op die manier verspil je nooit meer onnodig energie.
Zonnepanelen binnenshuis
We kennen zonnepanelen natuurlijk vooral van buiten op het dak, aan de kant waar ze de meeste zon vangen. Maar zonne-energie is nog volop in ontwikkeling. Zo hebben Zweedse en Chinese onderzoekers hebben nu zonnecellen ontwikkeld, die het licht ín huis heel efficiënt omzetten in elektriciteit. De hoeveelheid stroom, die deze panelen opwekken, is nog beperkt en je kan er dan ook zeker je televisie niet mee aanzetten. Maar het levert wel genoeg stroom op voor het groeiend aantal sensoren in je huis, van al die slimme apparaten, die via wifi met elkaar en met jouw smartphone communiceren.
Minder tripjes van de monteur
Door die continue communicatie van al die apparaten, kunnen monteurs steeds vaker op afstand meekijken naar de staat van bijvoorbeeld jouw ketel. Moet het water bijgevuld worden? Dan krijg je een berichtje met een instructiefilmpje. Is het water zelfs kritiek laag en dreigt de ketel daardoor kapot te gaan? Dan krijg je een telefoontje. In plaats van dat de monteur standaard één keer in de twee jaar langs komt om te kijken wat de staat van je ketel is (of van je warmtepomp of zonneboiler, om maar wat te noemen), komen ze nu alleen nog maar langs als het echt nodig is. Uiteindelijk betekent dit minder ritjes en dat scheelt dan weer aanzienlijk in de CO2-uitstoot.
Waterverspilling
Met de extreme droogte van de afgelopen twee zomers en een sproeiverbod, begint ook water een steeds groter issue te worden in ons natte kikkerlandje. Vorige maand kwam zelfs in het nieuws dat er een tekort aan drinkwater dreigt uit de Maas. Hier en daar wordt zelfs al gesproken over een watertransitie (naast de energietransitie). Daarbij -naast waterverspilling – ook het weg loodsen van overtollig regenwater een belangrijke rol.
Slimme innovaties
Ook daar kunnen slimme innovaties ons bij helpen. Zo bestaan er apparaatjes, die met de kleuren groen, oranje en rood aangeven of je (te) lang staat te douchen. Je kan zelf de gewenste douchetijd instellen en het is niet zo dat de kraan ook daadwerkelijk dichtgaat bij rood (zoals bij een muntjesdouche op de camping wel het geval is), maar het is wel een slimme manier om in de gaten te houden of je niet meer (warm) water verbruikt dan je eigenlijk zou willen.
Zie jij een smart home vol slimme innovaties zitten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
3 gedachten over “5 slimme innovaties voor in je huis”
Zijn al die energieslurpende innovaties nu wel zo slim?
Gelukkig is op al meer plaatsen online te lezen dat straling ook een keerzijde heeft.
Zie daarvoor Stralingsbewust.info
wij hebben een dochter met autistische beperkingen.
in de zorg voor haar vanuit de professionele organisatie zitten lacunes.
ik ben wel geïnteresseerd in slimmigheden die haar kunnen ondersteunen in haar beschermd wonen situatie, ze zijn echter voor mij als dumb end user niet gemakkelijk te vinden.
Ongelooflijk dat op deze site the Internet of Things wordt gepromoot. Een een device dat mij gaat vertellen hoe lang ik douche en of dat wel mag van de klimaatmaffia of een koelkast die dicteert wanneer ik boodschappen moet gaan doen s ronduit belachelijk. Je kunt heel ver gaan met deze nonsens en blijven zeuren over droogte, terwijl het water al weken lang uit de hemel stroomt, maar deze propaganda gaat er niet bij iedereen in. Ik heb hier zo genoeg van dat de nieuwsbrief van hetkantwel in de ban gaat. Geen gezeur meer.
Reacties zijn gesloten.