Hoe werkt een slimme thermostaat en is het een goede investering?

Steeds meer Nederlanders regelen de temperatuur in hun woning op afstand met een speciaal apparaat. Maar hoe vind je nu de beste slimme thermostaat? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: verdiep je in de techniek en vergelijk slimme thermostaten met elkaar. Wij helpen je met dit uitgebreide artikel over de slimme thermostaat alvast op weg.

Wat is een slimme thermostaat?

Stel je voor dat je in een restaurant zit en alvast je woonkamer wil opwarmen voordat je straks thuis komt. Een paar jaar geleden leek dit pure fictie, maar tegenwoordig is het met een slimme thermostaat echt mogelijk. Met dit apparaat regel je namelijk de temperatuur in huis op afstand. Ideaal wanneer het kwik in de winter tot het vriespunt daalt en je graag in een warme woonkamer wil stappen. Dankzij dit apparaat hou je het ook in de winter warm en comfortabel!

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat werkt eigenlijk heel simpel. Het geeft toegang tot de verwarming en/of airconditioning van je woning.  Dit komt door het feit dat de slimme thermostaat via de ketel van je verwarmingssysteem werkt. Dit handige apparaat maakt gebruik van WiFi. Het enige wat je hoeft te doen is het downloaden van een app. Vervolgens kun je met deze app de temperatuur altijd en overal aanpassen, of je nu thuis bent of ergens anders.

Welke slimme thermostaten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten slimme thermostaten. Een van de meest populaire varianten is de aangesloten thermostaat. Het maakt gebruik van een WiFi- of internetverbinding zodat je de temperatuur op afstand kunt beheren. Daarnaast kun je de verwarmings- en koelinstellingen van slimme apparaten die zijn aangesloten op het internet bepalen.

Leerthermostaat

Misschien geef je de voorkeur aan een zogeheten leerthermostaat in plaats van een aangesloten thermostaat. Het voordeel van dit type apparaat is dat ze het vermogen hebben om te leren. Het weet op een gegeven moment bijvoorbeeld wanneer je woning zal worden achtergelaten volgens het gebruikelijke schema. Een leerthermostaat brengt als het ware het gedrag van de bewoners in kaart. Zodoende is het in staat om de temperatuur in de woning te verhogen of te verkoelen voordat je thuis komt. Dit is dan ook de beste slimme thermostaat als je een redelijk voorspelbaar schema hebt en graag thuiskomt op een warme plek.

Verwarm je huis op een slimme manier

Bij een gewone kamerthermostaat gebruik je een draaiknop of afstandsbediening om de temperatuur van een kamer te bepalen. Dankzij de slimme thermostaat hoeft dit niet meer. Voortaan kies je voor slim verwarmen. Waar je ook bent: met behulp van deze techniek kun je altijd de temperatuur in je hele huis bepalen. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur in huis 24 uur per dag. Je hoeft dus niets meer te doen om dag en nacht een fijne temperatuur in je huis te hebben.

Nog even de voordelen van een slimme thermostaat op een rij:

  • Het regelt de temperatuur in huis op afstand en automatisch.
  • Het zorgt ervoor dat de temperatuur in jouw woning comfortabel is voordat je thuiskomt.
  • Het is duurzaam.
  • Het geeft inzicht in je energiegebruik door regelmatig rapportages te leveren.
  • Sommige slimme thermostaten kunnen zich automatisch aanpassen op factoren uit de omgeving, zoals luchtvochtigheid.

Voor wie is een slimme thermostaat het meest geschikt?

Voor mensen met een zeer drukke agenda is een intelligente thermostaat een zeer goed idee. Stel je voor dat je veel op pad bent met de auto of op kantoor zit. Vanaf deze plekken kun je de temperatuur in huis in de app regelen. Eenmaal thuis aangekomen is de temperatuur precies naar wens. En dat niet alleen, want een slimme thermostaat is ook nog eens duurzaam. Het apparaat is in staat om jouw verwarmings- en koelsysteem efficiënter te regelen. Vergeet niet om regelmatig een overzicht aan te vragen van het verwarmings- en koel verbruik in huis. Dit maakt het een stuk eenvoudig om je routine erop af te stemmen, waardoor je energie kunt besparen.

Geavanceerde techniek

Een slimme thermostaat is een van de vele duurzame innovaties die je in steeds meer Nederlandse woningen vindt. Het is dan ook gebruiksvriendelijk, efficiënt en temperatuur. Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende slimme thermostaten. Natuurlijk wil je de beste kwaliteit. Aan de beste slimme thermostaat hangt een prijskaartje, maar daar krijg je wel zeer geavanceerde technologie voor terug. Zo weet een slimme thermostaat wanneer je van huis bent. In dat geval schakelt het de verwarming of airconditioning automatisch uit. Het past zich op jouw levensstijl en schema aan.

Een slimme thermostaat is een goede investering. Stel jezelf voordat je het aanschaft wel de volgende vragen:

  • Hoe lang ben ik van plan te blijven wonen in mijn huidige woning?
  • Hoe druk is mijn planning?
  • Wanneer wil ik dat mijn investering zich terugbetaalt?

Hoe langer in gebruik hoe meer rendement

We raden aan om dit apparaat alleen aan te schaffen als je van plan bent langere tijd ergens te blijven wonen. Hoe langer je een slimme thermostaat gebruikt, hoe sneller jouw investering zichzelf terugverdient. In de winter zit je er hoe dan ook warmpjes bij!

Over de schrijver