Slimme vlieger wekt windenergie op voor vijftien huishoudens

Kitepower Tu DelftWie wel eens vliegert weet goed hoe sterk de wind hoog in de lucht kan zijn. Professor Wubbo Ockels en zijn onderzoeksgroep aan de TU Delft bedachten hoe we goed gebruik kunnen maken van deze kracht: zij ontwikkelden een vlieger die volledig automatisch elektriciteit opwekt uit de kracht van de wind op grote hoogte.
Het systeem, Kite Power genaamd, werd vorige week gedemonstreerd voor bedrijven en geïnteresseerden. De vlieger kan stijgen tot wel 900 meter hoogte en zit door middel van een kabel verbonden aan een grondstation. Deze kabel wordt ongeveer iedere twee minuten gevierd en weer ingetrokken en drijft daarbij een trommel en een generator aan.
Tijdens het vieren van de kabel wordt de elektriciteit opgewekt. De vlieger wordt daarbij automatisch door het grondstation zo bestuurd, dat hij achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht te leveren aan de generator. Bij de volgende stap, het intrekken van de kabel wordt een beetje energie verbruikt. Dit is echter veel minder dan er wordt opgewekt omdat de vlieger dan zo in de wind wordt gestuurd dat hij zo min mogelijk weerstand levert.
De vlieger moet nu nog wel handmatig gelanceerd worden, maar maakt verder volledig automatisch gebruik van de sterke en stabiele wind op grote hoogte. Tijdens de demonstratie leverde het systeem 6 kW op, wat gelijk staat aan het gemiddeld verbruik van vijftien huizen. Het maximumvermogen dat gehaald kan worden is zelfs nog hoger.
In tegenstelling tot een windmolen is systeem mobiel, relatief goedkoop en veel minder aanwezig in het landschap. Bovendien ziet zo’n kalm draaiende vlieger hoog in de lucht er een stuk leuker uit dan een groot windmolenpark. Wanneer we de vlieger in het landschap gaan tegenkomen, ligt aan de interesse die bedrijven erin tonen, vertelt projectmanager Aart de Wachter. “De techniek ligt klaar, wanneer een bedrijf ermee aan de slag gaat kan het systeem binnen drie jaar op de markt gebracht worden.” | Door Willemijn Sneep
Wubbo Ockels bedacht dit idee, dat nu klaar is voor toepassing, al ruim vijftien jaar geleden. Lees hier het gesprek dat hij destijds had met Ode: ‘Een ladder naar de wind’.
Foto: Delft University of Technology
Meer lezen?
Temmen van tornado’s als windenergiebron van de toekomst
Samen je eigen windmolen kopen
Homeopathie verzacht bijwerkingen chemotherapie


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement en ontvang drie nummers voor maar € 15,-

Over de schrijver

1 gedachte over “Slimme vlieger wekt windenergie op voor vijftien huishoudens”

Reacties zijn gesloten.