Slow Food in een notendop

Slowfood
Foto: Happymealy Via Flickr.com

Slow Food is een beweging die eind jaren tachtig in gastronomisch Italië op gang kwam als tegenreactie voor de fastfoodketens en smaakvervlakking. Maar wat houdt deze levensstijl precies in? Op weg naar Slow Food in zes stappen.

  • Slow Food wordt vaak samen gevat in drie woorden: lekker, puur en eerlijk. Lekker, want de producten zijn rijk aan smaak. Puur omdat het op een duurzame manier is geproduceerd. En eerlijk omdat boeren een rechtvaardige vergoeding krijgen.
  • Daarnaast is ambachtelijkheid belangrijk. Vaak zijn streekproducten niet alleen lekker en uniek, je steunt er ook nog de lokale economie mee én het is duurzaam omdat voedsel minder ver hoeft te reizen.
  • Eten is genieten. Onthaasten staat centraal in de slow-food beweging, niet zozeer vanuit de bourgondische gedachte, maar als verantwoordelijkheid om gastronomisch erfgoed en cultuur te beschermen. Wil je aan de Slow Food? Stop dan met kant-en-klaar, ga voor pure producten, neem de tijd voor je gerecht en eet aan tafel in plaats van voor de tv.
  • Slow Food is niet per definitie hetzelfde als biologisch. De uitgangspunten zijn in principe gelijk, maar een biologische kant-en-klaar diepvriespizza is bijvoorbeeld niet erg slow.
  • Probeer jezelf in plaats van consument eens als mede-producent te zien. Op die manier word je betrokken bij de totstandkoming van voedsel en draag je verantwoordelijkheid voor het proces.
  • Slow Food duur? Onlangs was in het nieuws dat de beweging het juist erg goed doet in tijden van crisis. En het hoeft ook niet duur te zijn. Lokale producten, direct ingekocht bij de boer of van de markt en seizoensgroenten zijn meestal goedkoper dan voorverpakte producten.

 

Over de schrijver

1 reactie op “Slow Food in een notendop”

  1. Slow Food is een mooi initiatief. Ik apprecieer het wel dat supermarkten als Bioplanet ook wel steeds meer gewone voeding als noten los (zonder) verpakking aanbiedt. Zo kom je weer terug in contact met het product dat je koopt omdat je het weer als vroeger met je handen kan pakken, in plaats van alles dat in een dubbele verpakking wordt gedraaid.. Bioplanet heeft trouwens ook leuke gerechten, laatst in de wekelijkse folder nog leuke wereldse gerechten gezien (https://www.folderbode.be/nl/bioplanet/)

Reacties zijn uitgeschakeld.