Smart Bricks maakt complexe technologie simpel

Sensoren of slimme apparaten die je auto, je verwarming, je verlichting of zelfs je hele huis met het internet verbindt. De technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan hard en er is steeds meer mogelijk. Maar hoe kan je deze technologie, of ‘the internet of things’ zoals dat heet, uitleggen aan mensen zonder dat het te abstract of ultra technisch wordt?

Smart Bricks

Daar heeft de startup ULTRA loT iets op bedacht: Smart Bricks. Deze bricks zien eruit als super simpele LEGO blokjes, waarin complexe technologie op zo’n manier verwerkt is, dat iedereen het kan begrijpen en er zelfs mee aan de slag kan gaan. Daarvoor heb je altijd één internet blokje nodig en één blokje met sensoren. In dit laatste blokje zitten meerdere sensoren voor licht, beweging, temperatuur, luchtvochtigheid en atmosferische druk (barometer). Afhankelijk van wat je wilt bouwen, kan je één of meerdere sensoren aanspreken.

Wat kan je bouwen met Smart Bricks?

Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je elke keer een sms’je krijgt als je voordeur open gaat. Of dat er een lampje op je bureau gaat knipperen als je een email binnen krijgt. Je kan de luchtkwaliteit in huis meten of je eigen weerstation bouwen, die je vertelt wat het weer thuis is. De mogelijkheden zijn eindeloos. In principe werkt de technologie van Smart Bricks hetzelfde als die van de slimme thermostaat of van de verlichting, die je met je smartphone of tablet kunt aansturen.

Smart Bricks E1513006339213

Het doel van de steentjes

“Het doel van Smart Bricks is niet alleen om mensen te laten begrijpen hoe deze technologie werkt, maar ook om hen te inspireren zelf toepassingen te bedenken en bouwen,” vertelt Joris Lam van ULTRA loT. “Smart Bricks is bedoeld voor mensen, die nieuwsgierig zijn naar nieuwe technologie. Of voor mensen, die graag creatief met technologie aan de slag willen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.”

Workshops

Om die mensen ook daadwerkelijk te bereiken, krijgt Smart Bricks steun van Amsterdam maakt je stad. Met die steun kunnen ze workshops geven om het gebruik van de stenen uit te leggen. “Onze ultieme toekomstdroom is dat er een grotere groep mensen komt, die zelf met technologie aan de slag gaat dan nu het geval is. Als mensen zelf beter snappen hoe technologie werkt, kunnen daaruit weer nieuwe ideeën, startups en producten ontstaan,” zegt Joris Lam.
Smart Bricks 3 E1513006424126
Binnenkort start de verkoop van de eerste prototypes. Deze Smart Bricks hebben een kleine, ingebouwde batterij waardoor je er ook mee naar buiten kan. Ze hebben ongeveer het formaat van 4 standaard LEGO stenen naast elkaar. Dus voor iedereen die avontuurlijk is ingesteld en niet kan wachten: houd de website dus in de gaten.
Lees ook: De kansen en risico’s van de 3D printer en Plastic recyclen kan wel!

Over de schrijver