Smartphone: nieuw, tweedehands of refurbished?

Een spiksplinternieuwe smartphone kopen terwijl je oude nog werkt, is het allerslechtste wat je kunt doen voor het milieu. En voor je portemonnee. Wil je toch een andere smartphone? Dan kun je kiezen voor een ‘tweede-leven’ toestel zoals tweedehands of refurbished. Wat is eigenlijk het verschil?

De milieu impact van smartphones

De verkoop van smartphones daalt ieder jaar vanwege de verzadigde markt. Maar alsnog ligt de wereldwijde productie op meer dan ruim een miljard per jaar. Al deze oude toestellen komen uiteindelijk terecht in een grote verontreinigende afvalstroom, oftewel e-waste. Daarbij kost de productie van smartphones veel water en zorgt voor een flinke CO2 uitstoot. Ook worden schaarse materialen gebruikt waarvan de winning allesbehalve duurzaam te noemen is. Met een tweedehands of refurbished toestel beperk je deze milieu impact. Veel mensen denken dat een refurbished smartphone hetzelfde is als een tweedehands exemplaar. Maar hier zitten belangrijke verschillen in.

Het verschil tussen een tweedehands en refurbished toestel

Een tweedehands toestel neem je doorgaans over van een particulier, online, op een rommelmarkt of van bekenden. Hierbij heb je dus geen garantie (tenzij deze nog van de oorspronkelijke koop doorloopt) en weet je ook niet welke onzichtbare technische mankementen het toestel heeft. Dit is bij een refurbished toestel anders.

Een refurbished smartphone is een gebruikt toestel maar dan als nieuw. Deze mobiele telefoons worden voorafgaand aan de verkoop uitvoerig nagekeken op technische mankementen, gerepareerd en getest. Alle gebrekkige onderdelen zoals bijvoorbeeld batterij, display, camera of knoppen worden compleet vervangen. Daarnaast worden ze schoongemaakt en gecheckt op eventuele uiterlijke beschadigingen. Op deze manier kunnen gebruikte smartphones door voor een tweede ronde maar dan met de levensduur en technische kwaliteit van een nieuw toestel.

Waarop letten bij een refurbished smartphone?

Wanneer je kiest voor een refurbished smartphone kun je op verschillende punten letten.

  1. Professionele aanbieder

Er zijn steeds meer aanbieders van refurbished smartphones. Kies voor een betrouwbare partij met keurmerken zoals bijvoorbeeld het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk. Bekijk ook reviews en ervaringen van klanten die je voorgingen. Twijfel je over een aanbieder? Check dan via Google op klachten of via sites zoals Radar.nl en Klachtenkompas.nl.

  • Garantie

Op een refurbished smartphone krijg je altijd garantie. Maar de lengte van de fabrieksgarantie kan per aanbieder verschillen. Soms is dat maar een half jaar en soms zelfs 3 jaar. De wettelijke garantie is gekoppeld aan de verwachte levensduur. Alleen is dit bij een refurbished toestel lastiger te bepalen. Goed te weten is dat je na ontvangst bij een webwinkel volgens de wet altijd 14 dagen bedenktijd hebt.

  • Staat van toestel

Hoe slechter de staat van het toestel, des de lager de prijs hoort te zijn. Je hebt dus keuze tussen uiterlijke verschillen. Wanneer je het geen probleem vindt dat er aan de buitenkant enkele beschadigingen zitten, dan kan dit een stuk voordeliger zijn. Het prijsverschil tussen de refurbished aanbieders is groot. Daarom kan het ook voorkomen dat een minder beschadigde versie soms goedkoper is bij de concurrent.

  • Keurmerk refurbished iPhones

Een van de meest verkochte refurbished smartphone (zo niet de meest verkochte) is Apple iPhone. Wanneer je een refurbished iPhone wilt kopen, kun je letten op het officiële ‘keurmerk refurbished’. Aanbieders die in het bezit zijn van zo’n keurmerk voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

  • Het voordeel
    Het voordeel dat je krijgt bij een refurbished telefoon hangt dus onder andere af van de staat van het toestel. De korting wordt soms aangegeven in vergelijking met de originele adviesprijs. Dit terwijl de huidige winkelprijs inmiddels een stuk lager kan liggen. Vergelijken is daarom altijd verstandig!

Gooi je mobiele telefoon nooit weg

Wanneer je mobiel volledig ‘naar zijn grootje is’ dan lijkt weggooien de laatste optie. Doe dit in ieder geval nooit in de prullenbak! Mobiele telefoons zitten namelijk vol giftige materialen die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Denk aan stoffen zoals lood, koper, lithium (batterij) en zink. Wanneer deze stoffen gaan lekken dan heeft dit schadelijke gevolgen. Voer je mobiel daarom altijd op verantwoorde wijze af. Wanneer je smartphone het nog wel doet maar gebreken of beschadigingen heeft, dan kun bijvoorbeeld ook je oude iPhone verkopen. Er zijn verschillende partijen waar je nog een leuke inruilwaarde krijgt.

De meest voor de hand liggende manier voor het verkopen van je mobiel zijn natuurlijk tweedehands website zoals Marktplaats of de verkoophoek van Facebook. Let wel op, want dit is niet altijd even betrouwbaar en levert soms een hoop gedoe op. Een andere optie is je iPhone verkopen aan Fixje. Hier verkoop je binnen 5 dagen zonder risico. Op de site check je eenvoudig de waarde en zie je binnen 1 minuut wat jouw iPhone waard is.

Over de schrijver