Snel afgeleid? Train jezelf in positief denken

Nosha, Flickr.com
Nosha, Flickr.com

Onze hersenen worden de hele dag door geprikkeld en afleiding ligt op de loer. Snel een mailtje lezen of beantwoorden, een sms’je sturen, een update op Facebook posten; de enorme toestroom aan informatie gaat ten koste van de concentratie en productiviteit. Nieuw onderzoek laat zien dat er een makkelijke manier is om je weer te focussen op wat belangrijk is: positief denken.

Dr. Paul Hammerness en Margaret Moore voerden onderzoek uit naar productiviteit en de hersenen en kwamen tot de conclusie dat negatieve gevoelens het vermogen om problemen op te lossen en afleidingen te negeren saboteerden. Positief denken verbeterde de breinfuncties juist. Gedurende een normale dag proberen we steeds een balans te vinden tussen negatieve en positieve gedachten. Het type dat de overhand heeft, bepaalt hoe productief een dag is.
Mediteren beperkt negatieve gedachten
Volgens onderzoeker Barbara Fredrickson van Chapel Hill, de universiteit in North Carolina, kan je leven drastisch verbeteren als tegenover elke negatieve emotie drie positieve emoties gesteld kunnen worden. Ze adviseert mensen daarom om te sporten, te mediteren en goed te slapen. Dit houdt negatieve gedachten binnen de perken en wekt positieve gedachten op. Ook humor is een goed middel om positiever te denken en dus productiever te worden.
Lopen voor creativiteitsboost
Wie toch helemaal vastzit kan het beste een lekkere wandeling gaan maken. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen creatiever worden van beleving en beweging. Dingen doen helpt mentale barrières te verwijderen, activeert het brein en helpt het met het zien van creatieve oplossingen die eerder on(be)denkbaar leken.
Bronnen: Lifehacker, MedicalXpress.com
Lees ook:
Kwartier per dag schrijven beschermt tegen hartaanvallen
Optimisme kun je leren
Interessant ‘take away’-concept: de lach om mee te nemen

3 gedachten over “Snel afgeleid? Train jezelf in positief denken”

  1. "…sporten, te mediteren en goed te slapen." Helemaal mee eens met die 3. Maar ik denk dat zelf-manipulatie in de vorm van geforceerd positief denken vooral het onbewuste groter en sterker maakt. Je komt daardoor verder weg te staan van contact hebben met je eigen gevoelens. Veel gelukkiger wordt je, naar mijn idee, van het voelen en daarmee verwerken van gevoelens, positieve en negatieve. Zo worden of blijven negatieve gevoelens niet een enorm reservoir waardoor je altijd onbewust beïnvloed wordt, omdat je ze niet durft te erkennen.

Reacties zijn gesloten.