5 snelle bespaartips: zo bespaar je energie in huis

De dure decemberdagen zijn achter de rug en dan komt de energierekening binnen… oeps, die is even slikken na zo’n koude en donkere maand. Voor steeds meer mensen was het milieu al een belangrijke reden om zo zuinig mogelijk met gas, water en licht om te gaan. Maar eerlijk is eerlijk; door de historisch hoge energieprijzen is besparing ineens voor iedereen hogere prioriteit geworden. Wij geven je snelle bespaartips

Gas, water en licht besparen

Wanneer we het hebben over energie besparen, praten we over het verminderen van gas water en licht verbruik. Voor de waterlevering ben je aangewezen op het waterbedrijf in jouw regio. Voor het gas en licht kun je zelf een energieleverancier kiezen. De energiecrisis raakt iédereen in de portemonnee, ongeacht je energieleverancier of soort contract. Tegelijk is het voor een toekomstbestendige planeet hard nodig dat we radicaal anders met onze fossiele brandstoffen en drinkwater omgaan.

Heb jij niet de mogelijkheid om grote duurzame maatregelen te treffen voor je woning? Hieronder lees je snelle bespaartips waarmee je toch snel kunt besparen op gas, water en licht.

De 5 beste snelle bespaartips

  1. Isolatie maatregelen

Isolatie is met stip op nummer 1 de meest efficiënte manier om energie te besparen. De meeste warmte gaat verloren via de vloer, dak of gevel. Maar vergis je ook niet in roosters, kieren en gaten in het huis. Goedkope effectieve oplossingen zijn het aanbrengen van:

  • Tochtstrips
  • Deurdrangers
  • Buisisolatie (voor warm waterleidingen die door koude ruimtes lopen)
  • Raam- of kozijnfolie
  • Dikke gordijnen (die je sluit zodra het donker is)
  • Zuinig verbruik apparaten

Alhoewel elektriciteit goedkoper is dan het verbruik van gas, kun je besparen door slim om te gaan met je elektrische apparaten:

  • Kijk kritisch naar welke apparaten je eventueel kunt weg doen. Zoals bijvoorbeeld een tweede koelkast die je bijna niet gebruikt.
  • Soms is het beter en goedkoper om een oude energiesluiper te vervangen door een apparaat met een (donker)groen energielabel (A+++)
  • Haal stekkers uit apparaten wanneer je ze niet gebruikt. Dit scheelt vooral bij oudere apparaten veel sluipverbruik.
  • Maak voor het licht alleen gebruik van energiezuinige LED-lampen, eventueel in combinatie met een timer of sensor.
  • Was alleen met een trommel die maximaal gevuld is op een zo’n laag mogelijke temperatuur en droog je was duurzaam.
  • Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is belangrijk om je apparaten zo zuinig mogelijk te laten werken. Zoals het schoonmaken, vervangen van filters, ontdooien en ontkalken. Hierdoor verlaag je het energieverbruik van witgoed zoals de waterkoker, vaatwasser, droger en wasmachine en ze gaan ook nog eens veel langer mee. Denk ook aan het ontluchten van radiatoren en een regelmatige check van je CV-ketel en boiler.

  • Efficiënte verwarming

De meest milieuvriendelijke verwarming is met gebruik van een warmtepomp. Ook zijn een pompschakelaar bij vloerverwarming of een slimme thermostaat investeringen die je in de meeste gevallen snel hebt terugverdiend. Daarnaast kun je efficiënter met warme lucht omgaan door het plaatsen van radiatorfolie of – ventilator. Of door een kachelventilator wanneer je een houtkachel hebt. Hierdoor verspreidt de warmte zich sneller en beter door de ruimte. Besparende tips die je geen cent kosten zijn:

  • Overdag de verwarming een paar graden lager zetten.
  • Geen verwarming aandoen in de slaapkamer en ruimtes waar je weinig bent. Gebruik een kruik om je bed lekker warm te maken.
  • Een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat omlaag draaien.

Misschien voor de hand liggend, maar door de huidige hoge gasprijzen scheelt dit als snel honderden euro’s op je jaarafrekening! Let op; bij vloerverwarming zet je de verwarming maximaal 2 graden omlaag wanneer je deze niet gebruikt. Anders kost het juist extra veel energie om de woning weer op temperatuur te krijgen.

  • Minder douchen en water hergebruiken

Minder (of korter) douchen bespaart gas én water, dus een win-win voor je jaarlijkse afrekening. Wist je trouwens dat minder douchen nog veel meer voordelen heeft? En hoe bizar is het eigenlijk dat nog zoveel schoon drinkwater door de wc en het doucheputje in de riolering verdwijnt? Gelukkig zijn er steeds meer grijs-water systemen waarmee water gerecycled kan worden. Zorg dat je in ieder geval zoveel mogelijk hemelwater opvangt, door bijvoorbeeld een regenton. Dan hoef je voor het bewateren van de tuin of schoonmaken van de auto in ieder geval geen leidingwater te gebruiken.

Energie aanbiedingen, waar moet je op letten?

Tenslotte; ook het overstappen naar een andere (goedkopere) energieleverancier kan lonen. Bij het vergelijken van energieleveranciers zijn er twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Namelijk je gas- en elektriciteitsverbruik en een eventuele terugleververgoeding bij zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten energie aanbiedingen waarmee leveranciers proberen je over te halen om over te stappen.

Vaak zijn deze energie aanbiedingen een sigaar uit eigen doos. Zoals bijvoorbeeld een welkomstaanbieding of gratis cadeau. Wanneer je vervolgens relatief hoge tarieven betaald voor je energie, betaal je onder de streep je eigen ‘cadeau’. Een welkomstkorting (cash-back) wordt pas verrekend aan het eind van je contract, dus als je tussentijds overstapt of de leverancier gaat failliet, kun je hier geen aanspraak meer op maken. Houd hier rekening mee bij het vergelijken van de verschillende energiecontracten.

Over de schrijver