Aantal elektrische voertuigen verdubbelt in jaar tijd

Opel Ampera, Elektrische Auto Met Range Extender. Foto: Wikimedia Commons
Opel Ampera, Elektrische Auto Met Range Extender. Foto: Wikimedia Commons
De afgelopen maanden is er een fikse groei gaande van het aantal elektrische auto’s, motoren en bussen. In een jaar tijd groeide het aantal elektrische voertuigen van minder dan 7.000 naar meer dan 15.000.
De groei is met name te danken aan zogeheten “plugin-hybrides” en elektrische auto’s met een “range extender”. Dit zijn auto’s die zowel een elektromotor als benzinemotor onder de kap hebben. Voorbeelden van dit type auto zijn de (elektrische) Volvo V60, de Toyota Prius Plugin Hybrid en de Opel Ampera.
De fikse groei heeft deels te maken met strengere fiscale regels die in januari 2014. Vanaf dan gelden een aantal aftrekposten niet langer. Maar de groei komt met name door de toenemende beschikbaarheid van elektrische modellen. Iets meer dan een jaar geleden was de Nissan Leaf een van de eerste beschikbare middenklassers, hoewel die met een nieuwprijs van €35.000 niet echt goedkoop te noemen is. Sinds dit jaar zijn veel meer modellen beschikbaar, zoals publiekslieveling Tesla Model S, de BMW i3 en nog een rijtje andere modellen.
De snelle groei is goed te zien in deze grafiek van AgentschapNL. Het blauwe vlak zijn de “plugin-hybrides” en elektrische auto’s met een “range extender”.
Groei Aantal Elektrische Auto'S. Bron: Agentschapnl
Bron: AgentschapNL, gevonden via Maarten Steinbuch
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Alles over elektrische auto’s vind je in ons dossier

Over de schrijver