Sneller op de been na borstkanker dankzij mindfulness

Lululemon Athletica, Flickr.com
Lululemon Athletica, Flickr.com

Mindfulness helpt mensen die borstkanker hebben gehad om sneller hun dagelijkse leven weer op te pakken, zo blijkt uit een onderzoek van Caroline J. Hoffman. De onderzoekster van The Haven, een vooraanstaand hulpcentrum voor borstkankerapatiënten, voerde een proef uit met 229 borstkankerpatiënten die zich in de stadia 0 tot en met 3 bevonden. Al deze vrouwen waren middels operaties, chemotherapie en bestralingen behandeld tegen borstkanker.

Speciaal programma
De vrouwen deden gedurende acht weken mee aan een speciaal programma, het Mindfulness-Based Stress Reduction-programma (MBSR). Dit programma werd 30 jaar geleden ontwikkeld door professor Jon Kabat-Zinn van het University of Massachusetts Medical Centre en gebruikt mindfulness als tool om stress te verminderen. Het doel is het genezingsproces na borstkanker te versterken.
Betere resultaten
Voor de proef begon, vulden alle 229 deelnemers vragenlijsten in over de ervaren kwaliteit van leven, hun welzijn en hun gemoedstoestand. Na acht en twaalf weken werden de resultaten van de controlegroep vergeleken met de resultaten van patiënten die de standaard behandeling gekregen hadden. Zowel na acht als na twaalf weken bleken de vrouwen die aan het programma mee hadden gedaan kalmer te zijn, minder last te hebben van stress, angst en paniek en beter in staat om dingen te accepteren zoals ze zijn.
Bronnen: Medical Xpress.com, The Haven
Lees ook:
Stap virtueel in duurzaam Nederland
Doodzieke vrouw krijgt voor haar trouwerij haren van vriendin
Sportsupplementen zijn onzinnige miljoenenbusiness