Snuiven van compost maakt gelukkig

Foto: normanack, Flickr

De grondige geur van goede compost maakt gelukkig. Dat geldt niet alleen voor geitenwollen sokken groenliefhebbers. De bacterie M. Vaccae die in compost zit, heeft een gunstig effect op het gemoed van mensen.
Je ruikt het als je compost in je handen neemt of grond omwoelt: een wat zoetige en metalige geur. Deze geur is afkomstig van microben in de grond die plantaardige resten afbreken. M. Vaccae is één van die bacteriën. En als je die opsnuift voel je je gelukkiger. Het stimuleert onder andere de productie van serotonine.
Het werd bij toeval ontdekt door een dokter die een serum van M. Vaccae toediende aan longkankerpatiënten. Het was de bedoeling dat hun immuunsysteem een boost kreeg. In plaats daarvan rapporteerden de patiënten dat zij zich gelukkiger voelden en minder pijn hadden.
De geur van compost wordt door wetenschappers “geosmin” genoemd. Wijnexperts noemen het “terroir”. Zij kunnen een wijn herkennen aan de smaak en geur die een specifieke mix van microben in de grond aan de wijn gegeven heeft.
Bron: The Atlantic
Lees ook
Vastgoedcrisis goed voor stadslandbouw
Eetbaar groen verminder criminaliteit in de stad
Aardbeien in de winter van eigen raamtuin

Over de schrijver

10 reacties op “Snuiven van compost maakt gelukkig”

 1. Na toediening "rapporteerden de patiënten dat zij zich gelukkiger voelden en minder pijn hadden".
  Bekend verschijnsel, de aandacht alleen blijkt hier al voor te zorgen, ongeacht de werkzaamheid van de gebruikte stof.

    1. Mark, je citeert half. De muizen met M. Vaccae bleven zo'n 3 weken lang beter scoren. Toen de bacterie uit hun systeem was verdwenen, was het effect verdwenen.
     Het is dus een tijdelijk effect, en niet een placebo-effect. Kortom, je moet dus met enige regelmaat met je neus in de compost duiken…

    2. Dus die muizen 'lijden' volgens jou aan het placebo-effect… (Wat zou betekenen dat die muizen zichzelf beter dachten, doordat de onderzoekers de muizen ervan overtuigd hadden dat de muizen er beter op zouden worden…)

Reacties zijn uitgeschakeld.