Sociaal ondernemen doet het beter in de crisis: hogere groei, meer innovatie

Sociaal Ondernemen Met Jongeren. Foto: Social Traders Australia, Flickr
Sociaal Ondernemen Met Jongeren. Foto: Social Traders Australia, Flickr
Sociale ondernemingen doen het beter dan reguliere bedrijven, blijkt uit onderzoek. Bedrijven die zich niet alleen richten op geld, maar vooral op maatschappelijke impact, hadden afgelopen jaar een betere omzetsgroei dan reguliere bedrijven. Ook zijn deze bedrijven sterk in innovatie en worden ze vaker geleid door vrouwen. Veel social enterprises zijn echter nog wel klein.
Dit blijkt uit een Brits onderzoek The People’s Business. Afgelopen jaar bleek dat 38% van de Britse social enterprises afgelopen jaar zijn omzet zag groeien, tegenover 29% voor reguliere Britse MKB-bedrijven. Ook hadden minder social enterprises met lagere omzetten te maken: 22% tegenover 31%.
De Britse sociaal-ondernemende sector begint ondertussen behoorlijke vormen aan te nemen: zo’n 70.000 bedrijven droegen 21,5 miljard euro en bijna 1 miljoen banen bij aan de Britse economie. In Nederland gaat het, volgens een ruwe schatting van twee jaar geleden, om 4.000 tot 5.000 bedrijven.
38% van de Britse sociale ondernemingen wordt geleid door een vrouwelijke CEO, fors hoger dan de 19% in het reguliere MKB en 3% in de top 100 grootste bedrijven. Ook bleken sociale ondernemingen innovatiever: 56% ontwikkelde een nieuw product of nieuwe dienst, tegenover 43% van de reguliere bedrijven.
Uit de gemiddelde financieringsbehoefte (€67.000) van social enterprises blijkt dat het meestal niet om grote bedrijven gaat. Het vinden van financiering bleek voor veel sociale ondernemingen de grootste blokkade voor verdere groei.
In Nederland lijkt hetzelfde beeld te bestaan. Uit een rondgang onder bedrijven die aangesloten zijn bij het Nederlandse netwerk socialenterprises.nl blijkt dat ook hier sociale ondernemingen het goed doen. Sinds 2010 groeide het aantal banen bij deze bedrijven met 25%. Ook verwacht 90% van de ondernemers in het netwerk groeiende omzet in de komende jaren. Voorbeelden van Nederlandse social enterprises zijn: Tony Chocolonely, Marqt, WakaWaka en Snappcar.
Bron: socialenterprises.nl
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Sociale innovatie doe je zo!
Het is groen en het groeit? Circulaire economie

Over de schrijver