Sociaal sterke mensen leven tot wel 50% langer en gezonder

VerbondenVan alle potentiële risicofactoren is eenzaamheid de allergrootste. Alle gebruikelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten – roken, obesitas, een inactieve leefstijl en een eetpatroon met veel vet – zijn samen verantwoordelijk voor maar de helft van alle hartaandoeningen. Geen enkele op zichzelf staande omgevings- of voedingsfactor brengt een groter risico met zich mee dan afzondering van andere mensen, van onze eigen gevoelens en van een hogere macht, kortom het gemis van een gevoel van verbondenheid.

Alweer een jaar geleden was Hollywood nogal in shock, nadat actrice Brittany Murphy (32) overleed aan een longontsteking na het nemen van vrij verkrijgbare medicijnen. Haar Britse man en filmschrijver Simon Monjack, 40 jaar en gek van verdriet, stierf binnen vijf maanden aan een hartstilstand: zijn hart was letterlijk gebroken.

Dit verschijnsel, stress-cardiomyopathie genaamd, komt verbazingwekkend veel voor. Het hart van iemand die voorheen geen hartziekte had, gaat disfunctioneren en zelfs falen na een emotionele ontwrichting als het verlies van een dierbare. Net als bij Monjack raakt het hart verzwakt, waardoor het letterlijk breekt. De achterblijvers sterven aan een gebroken hart: grotendeels veroorzaakt door eenzaamheid.

Van alle potentiële risicofactoren, zo betoogt het hoofdartikel van Medisch Dossier deze maand, is eenzaamheid de allergrootste. Hartspecialist Dean Ornish heeft ontdekt dat alle gebruikelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten – roken, obesitas, een inactieve leefstijl en een eetpatroon met veel vet – samen verantwoordelijk zijn voor maar de helft van alle hartaandoeningen. En dat geen enkele op zichzelf staande omgevings- of voedingsfactor een groter risico met zich mee brengt dan afzondering: van andere mensen, van onze eigen gevoelens en van een hogere macht. Zo kunnen we hartziekte, net als een flink aantal andere ziekten, dus beschouwen als een eenzaamheidsziekte.

Lees het hele artikel op Ode.nl

Bron: Medisch Dossier, jaargang 13, nummer 4.

Foto: Oleoleole, Flickr.com

Volg Ode ook op Twitter, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver