Ik heb een haat-liefde verhouding met social media. Aan de ene kant haal ik er veel informatie en inspiratie vandaan en maak ik connecties met interessante mensen. Aan de andere kant is er de schrikbarende hoeveelheid tijd die ik op verloren uren verspil aan het doelloos scrollen over mijn tijdlijn. Maar hoe duurzaam zijn social media? En kan je dan beter op Insta of op Twitter zitten?
De productie van je laptop, tablet en telefoon
Het begint met de productie van apparaten als een laptop, tablet of telefoon waar je die social media op bekijkt. Hiervoor worden waardevolle grondstoffen gemijnd, zoals koper, kobalt, goud en zilver. Het mijnen en het in elkaar zetten van de telefoons vindt op verschillende continenten plaats, dus zo’n apparaat legt heel wat kilometers af voordat het bij ons in de winkel ligt.
Tip is dan ook om er zo lang mogelijk mee te doen en niet al na een of twee jaar de boel te vervangen door een nieuwer, hipper en sneller model. Als je een jaartje langer met je smartphone doet, scheelt dat ongeveer 1 miljoen auto’s aan CO2-uitstoot.
Datacentra
Met alleen een apparaat ben je er natuurlijk nog niet. Je moet ergens verbinding maken met het wereldwijde web om eindeloos te kunnen scrollen (of bingen). Daarvoor zijn kabels nodig die via de bodem van de oceaan het ene continent met het andere verbinden en via glasvezel (of iets vergelijkbaars) onze huiskamer inkomen.
Om jouw tijdlijn te kunnen bekijken, zijn er ook datacenters nodig. Deze staan in grote gebouwen (die het landschap er niet per se mooier of groener op maken) en vreten stroom. Nog afgezien van de problemen die we nu met stroom ervaren, of liever gezegd een tekort aan stroom (of krapte op het elektriciteitsnet), is het ook nog maar de vraag hoe groen de stroom is die gebruikt wordt om die datacenters draaiende te houden.
Lees ook hoe vervuilend een volle inbox is.
Social media gebruik
In totaal besteden we in Nederland gemiddeld 107 minuten per dag aan social media (2022). Dat is een uur en een dik drie kwartier. Dat lijkt veel, maar het gemiddelde ligt wereldwijd hoger met 2 uur en 27 minuten (juli 2022). Op de één of andere manier vind ik dat een opluchting. De opluchting is nog groter als blijkt dat ik er met mijn gemiddelde van 1 uur en 33 minuten nog verder onder zit. Ook omdat ik alleen insta, linkedin en whatsapp op m’n telefoon heb, waarvan die laatste het met een vette voorsprong wint.
Landelijk zien we dat het gebruik van elk platfrom stijgt, behalve Facebook en Whatsapp, al staan die laatste twee in absolute getalen nog steeds bovenaan als het gaat om het aantal gebruikers. Als het gaat om de CO2-uitstoot van de verschillende sociale mediaplatformen ligt dat wat anders.
Lees ook: digitaal ontspullen doe je zo
CO2-afdruk van sociale media
Adviesbureau GreenSpector berekende dat een half uur op Insta goed is voor een C02-uitstoot van 31,5 gram. Als je dat gemiddeld 107 minuten per dag doet, heb je 112,35 gram CO2 uitgestoten. Dat staat ongeveer gelijk aan 1 kilometer autorijden (om het wat concreter te maken). Je zou dus kunnen zeggen: 1,5 uur op Insta, is te compenseren door een kilometer minder auto te rijden. Per dag. Dus 365 kilometer per jaar. En dan tikt het ineens toch wel weer aan.
Insta is trouwens niet het meest vervuilende sociale medium (want daar blijkt ook nog verschil in te zitten). TikTok staat met stip bovenaan met 2.63 gram uitstoot per minuut. Dat is 281 gram voor die gemiddelde 107 minuten per dag. Dat is dan al snel weer 2,5 km autorijden per dag, of 912 km per jaar. Na TikTok volgt Reddit, Pinterest, Insta (op plek 4), Snapchat, Facebook, LinkedIn en Twitter.
Conclusie
Het gebruik van social media is niet gratis als het gaat om CO2 uitstoot. De productie en het gebruik zorgen voor CO2-uitstoot. Daarin zit een duidelijk verschil tussen de verschillende social media platforms. Maar hoe het ook zij: gedachteloos scrollen, is gedachteloos Co2-uitstoten. Moeten we er dan maar helemaal mee stoppen? Nee, want social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar een beetje minder kan misschien wel.
Benieuwd naar jouw persoonlijke voetafdruk van social media? Dat kan je hier uitrekenen.