Social media maakt donateurs betrokken bij ‘hun’ goede doel

 

Foto: Tenspeed photography, Flickr.com

Steeds vaker worden sociale media ingezet om goede doelen te financieren.
‘Ik heb vandaag alweer wat stenen “gelegd”, wie volgt mij? Superbedankt alvast’, laat Norbert Panken weten op zijn Facebook-pagina. Hij roept zijn vrienden op om samen met hem geld te doneren voor een timmermanswerkplaats in Gambia. Panken zoekt geregeld een project uit op de website van de 1%CLUB, dat zichzelf een alternatieve marktplaats voor ontwikkelingsprojecten noemt. Deze Nederlandse organisatie wil deze projecten koppelen aan mensen, geld en kennis. Panken, een ondernemer uit het Limburgse Panningen, gaat meestal als volgt te werk: hij stelt zichzelf een doel, bijvoorbeeld om binnen 48 uur de benodigde euro’s binnen krijgen. Dat is te doen, want de meeste projecten hebben een streefbedrag van tussen de 500 en 5000 euro. ‘Dat maakt het voor mij ook leuk’, zegt Panken. ‘Het is heel doelmatig en een behapbaar bedrag.’ Crowdfunding wordt dit ook wel genoemd, een alternatieve manier om met een groep mensen een project te financieren, waarbij in wezen iedereen een eigen NGO kan beginnen.
Ook het sociale aspect is voor Panken belangrijk, Hij spoort niet alleen zijn eigen vrienden en kennissen via Twitter, Facebook en e-mail aan om mee te helpen, hij heeft ook al veel mensen leren kennen via de 1%CLUB, die uitgaat van het principe dat je 99 procent van je geld lekker moet laten rollen, en 1 procent investeert in een goed doel. ‘Het is voor mij ook veel tastbaarder dan via de traditionele manier van geld geven aan een goed doel. Ik kan het precies doen wanneer ik wil en hoe het bij me past.’ Online kan hij ook volgen of het dak inmiddels al op de school zit, de bomen zijn aangeplant of de rolstoelen op de plaats van bestemming zijn aangekomen.
Op de website 1procentclub.nl – of de site van de vergelijkbare organisatie pifworld.nl – hoef je alleen maar een profiel aan te maken om aan de slag te kunnen. Eenmaal ingeschreven is het mogelijk om projecten te bekijken waar je aan wilt doneren, maar ook om zelf projecten aan te dragen. Dus als je op vakantie een schrijnende situatie tegenkomt, kun je foto’s maken en een plan schrijven voor een ontwikkelingsproject. Leden hebben zo het gevoel veel meer betrokken te zijn bij hun goede doel dan wanneer ze anoniem geld op een rekening storten van een landelijk of wereldwijd goed doel.
Volgens Harmen van Doorn maakt zijn initiatief Pifworld niet alleen gebruik van sociale media, maar is het een sociaal medium. ‘Je hebt Facebook voor je sociale contacten, gebruikt LinkedIn zakelijk en zit op Pifworld voor een betere wereld.’ Van Doorn en zijn zes collega’s komen allemaal uit het bedrijfsleven, maar wilden hun talent niet meer inzetten voor de commercie. ‘Het laatste project dat ik deed als bankier’, zegt hij zonder trots, ‘was de financiering van een olieplatform van 300 miljoen euro.’
Leden kopen heeft geen enkele zin, volgens Van Doorn. ‘Als op de oude manier via callcenters donateurs worden geworven, geven die geld uit medelijden of angst. De overheadkosten lopen op en je gebruikt de waarde van de donateur niet.’ Want Pifworld draait niet alleen om geld overmaken, leden kunnen ook acties organiseren, bloggen over projecten of uitzoeken waar nieuwe fondsenwerving voor moet komen.
Via Pifworld kunnen niet alleen particulieren doneren aan projecten, ook bedrijven kunnen bijvoorbeeld een gezondheidsprogramma in Zuid-Afrika adopteren, of een speelplaats in de Amsterdamse Pijp. Zo proberen medewerkers samen om een project van de grond te krijgen. En als je met elkaar druk bezig bent om zonnepanelen in een SOS kinderdorp te krijgen, zul je nog wel drie keer nadenken als je ‘s avonds weer eens het licht in je kantoor aan laat staan.
Meer lezen?
Social media speelt sleutelrol in overgang naar groene maatschappij
Ondernemen in idealen
De 1%club: 1 procent, 1 passie


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

 

Over de schrijver