Sociale innovatie doe je zo!

Visual afkomstig uit presentatie van Judith Harmsen.
Visual afkomstig uit presentatie van Judith Harmsen.

De gemeente Berkelland is een buitengewoon vooruitstrevende gemeente. Pardon, hoor ik je denken. Gemeente Berkelland? Nooit van gehoord. Dat kan, is helemaal niet erg. Maar daar gaat na vandaag verandering in komen. Want Berkelland is een prachtig voorbeeld van wat iedereen tegenwoordig sociale innovatie noemt. In het geval van een gemeente betekent dat: samen met de burger de samenleving vormgeven.
Voor degenen onder ons die niet weten waar Berkelland ligt: het is een fusiegemeente in de Achterhoek van onder meer Borculo, Neede, Eibergen en Ruurlo, met nog geen 45.000 inwoners. Inderdaad, niet direct de plek waar je de meest vooruitstrevende sociale innovaties verwacht. En toch zijn ze daar al sinds 2009 (!) mee bezig. Gedwongen, dat dan weer wel vanwege 8,5 miljoen bezuinigingen. Maar de gemeente, haar ambtenaren en haar bewoners doen het toch maar. Zonder borstklopperij. Kom daar maar ‘ns om in, zeg, onze hoofdstad Amsterdam. Als we daar iets vooruitstrevends doen, moet de hele wereld het weten. Genoeg weetjes, het kader is je duidelijk, niet waar?

Van fietscrossbaan tot werklozenproject

In die Achterhoek dus, daar vinden al jaren allerlei sociale innovatieprojecten plaats. Een fietscrossbaan voor kinderen omdat die er niet is en kinderen dolgraag willen crossen? Daar draaiden de gemeente en de bewoners hun hand niet voor om: Er werd geco-creeerd, ge-open-innoveerd en gebouwd dat het een lieve lust is. Beetje handje klap ook natuurlijk.

Dreigende sluiting van de muziekschool? Geldgebrek maakt creatief: de docenten worden ZZP’er-docent muziek en brengen hun werkzaamheden onder in een stichting, 500 kinderen nemen muziekles af, de gemeente financieert het plan gedeeltelijk. Kleinschalig openbaar vervoer om van A naar B te komen in Berkelland – qua oppervlakte groter dan Amsterdam- laat Berkelland regelen door betrokkenen zelf. De gemeente financiert samen met een aantal clubs een deel van de kosten, de rest wordt opgebracht door vrijwilligers en door een kleine bijdrage van de gebruikers. Groen in de straat: regelt de buurt. Werkzoekenden aan een baan helpen? De Berkellanders organiseren zelf een WerkCafé en een aantal werkloze coaches helpt andere werklozen.

Ruimte en vertrouwen

Hoe Berkelland dat voor elkaar krijgt? Algemeen directeur Judith Harmsen houdt er een gezonde opvatting op na, zo blijkt uit een interview: ‘De gemeente is geen superoplosser. Wij geloven dat burgers tot andere en betere oplossingen kunnen komen. Wij geven ze daarvoor ruimte en vertrouwen.’ Kortom, ben geen regisseur maar een terreinknecht, stelt ze. Geef burgers de credits, doe zelf het vuile werk en trek de lijnen.
De tips van Harmsen:

  • Sluit aan bij hun droom
  • Laat ze hun probleem zelf oplossen
  • Sluit aan bij problemen die de bewoners ervaren
  • Laat inwoners ook de uitvoering doen
  • Stel kaders en geef daarbinnen ruimte
  • O ja en het allerbelangrijkste: communiceer met elkaar. Echt luisteren, en echt praten. Dat helpt.

Lees ook:
Sociale innovatie: hoe & waarom?
Zonder vertrouwen geen nieuwe economie?
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver