Sociale media sporen cholera eerder op dan dokters

Mr. T. In Dc, Flickr.com
Mr. T. In Dc, Flickr.com

De cholera-epidemie die na de aardbevingen in Haïti meer dan 6.500 dodelijke slachtoffers eiste, werd eerder gesignaleerd via online nieuwsbronnen en Twitterfeeds dan via de traditionele kanalen, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschappers van het Children’s Hospital Boston en Harvard Medical School. Het is het eerste onderzoek dat laat zien dat ‘informele’ media de uitbraak van dodelijke ziektes soms bijna real-time kunnen signaleren en dat de gegevens die ze leveren over het algemeen betrouwbaar zijn.

HealthMap
De basis van het onderzoek werd gevormd door de HealthMap, een online tool die het Children’s Hospital uit Boston in 2006 lanceerde. Met deze kaart kan snel een overzicht verkregen worden van veelbesproken onderwerpen in online uitgaven, blogs en discussiegroepen. Ook Tweets neemt de HealthMap mee. In de eerste 100 dagen van de uitbraak werden 4697 verschillende meldingen verzameld en bijna 190.000 tweets.
Uit een analyse van de meldingen en Tweets bleek dat de trends die via sociale media te zien waren ook zichtbaar waren in de rapporten van de gezondheidsdienst. In het eerste geval ging dat echter bijna real-time, terwijl de rapporten gemiddeld twee weken op zich lieten wachten.
Google Grieptrends
Ook een griepepidemie zou met behulp van internet sneller gesignaleerd kunnen worden. Richard Rothman, onderzoeker aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore onderzocht het verband tussen zoekopdrachten over griep en het bezoek aan de huisartsenpost of het ziekenhuis. Hij bekeek onder meer de tool Google Flu Trends (Google Grieptrends), waarmee Google in kaart brengt in welke gebieden veel op griepgerelateerde termen gezocht wordt en ontdekte dat des te meer zoekopdrachten gericht waren op griep, des te hoger het aantal patiënten dat zich meldde bij de huisarts of het ziekenhuis. Door deze tool nog slimmer in te zetten, kunnen huisartsen en ziekenhuizen in de toekomst mogelijk beter anticiperen een toestroom van bezoekers en voorkomen dat epidemieën uitbreken.
Bronnen: MedicalXpress.com, Google Grieptrends
Lees ook:
Functionele smaakmakers: negen ziektebestrijders in je kruidenrek
Gezonde voeding helpt tegen ADHD, maar medicijnen zijn beter
Facebook + Google = minder waste?