Software bedrijf zoekt autistische mensen

Foto: Jd Hancock, Flickr
Foto: Jd Hancock, Flickr

Bedrijven die software maken zijn steeds vaker op zoek naar ‘mensen die anders denken’. Met andere woorden: naar autistische software-ingenieurs.

Philips deed het al en SAP gaat het nu ook doen: autistische softwaretesters en -programmeurs in dienst nemen. Mensen met een bijzonder goed oog voor details, die accuraat en geduldig zijn en het niet erg vinden om steeds hetzelfde werk te doen. Die heel goed zijn in verbanden leggen, details onthouden en extreem gestructureerd denken. Want bij software hangt alles met elkaar samen, er mogen geen fouten in sluipen,. Ingenieurs moeten dus heel goed overzicht houden en diep in de software kunnen kijken. En dat zijn precies de kwaliteiten waarover veel mensen met een autistische stoornis beschikken.

Tegen 2020 moet 1 procent van de 65 duizend SAP-werknemers dan ook bestaan uit mensen met autisme. Om dat te bereiken werkt het bedrijf samen met het Deense initiatief Specialisterne, dat wereldwijd één miljoen banen voor autisten wil scheppen. Maar ook Nederland kent initiatieven op dit gebied. Zo leidt NoXqs jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis op tot software engineer en is er een speciaal uitzendbureau voor autisten, Autitalent. Mits in de goede werkomgeving geplaatst kunnen de ‘beperkingen’ van een autist dus juist zijn grote kracht worden.

Bron: omdenken

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel wachter

Over de schrijver