Review: sojakaarsen en geurolie

Foto: Claudia Pietryga

Hou je ook van gezellige kaarsen en een lekkere geurolie in huis? Maar wil je het wel duurzaam verantwoord doen? Misschien zijn de producten van BsaB dan wat voor jou.
BsaB, uitgesproken als ‘Bie-sah-Bie’ betekent welzijn en voorspoed in Thailand, het land waar het merk in 2006 is opgericht. Voor de handgemaakte producten worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. Daarnaast werkt BsaB ook hard op andere vlakken aan duurzaamheid. Zo zal de nieuwe fabriek in Thailand binnenkort volledig zelfvoorzienend te zijn door op zonne-energie werken en is er de samenwerking aangegaan met kleine gemeenschappen en familiebedrijven om daarmee de lokale werkgelegenheid te stimuleren.
De kaarsen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen houders waaronder porselein, kokosnoot, bamboe en gerecycled glas en hebben allemaal een natuurzuivere katoenen lont. De sojakaarsen bestaan voor honderd procent uit sojawas. Soja is een stuk duurzamer dan paraffine. Soja is schoner, wordt minder warm en brandt gemiddeld drie keer langer dan gewone kaarsen. De soja van BsaB komt daarnaast uit hernieuwbare bronnen.
Ik kreeg twee kleine kaarsen, de Recovered Glass Candle in verbeen en de Bamboo Candle in Himalayan Spice, en een kleine oliediffuser in de geur Deep Forest opgestuurd. Alle kaarsen en diffusers zijn in verschillende maten en geuren te koop.
Recovered Glass Candle – vanaf 15 euro
Deze eco-friendly kaarsen worden gemaakt van lege flessen die in Thailand bij het gewone huisvuil gaan. Flessenverzamelaars verkopen ze voor een paar centen aan fabrieken. BsaB heeft een proces ontwikkeld om deze flessen te wassen, af te snijden en in vormen te snijden en heeft dit aan de lokale flessenverzamelaars geleerd. Nu vervaardigen en verkopen ze de afgesneden flessen aan BsaB en verdienen daarbij meer.
Bamboo Candle – vanaf 8 euro
De bamboe van deze kaarsen is verkregen van familiebedrijven die de grassoort kweken in Noord Thailand. Wegens een overvloed aan bamboe in deze gebieden was het erg moeilijk om de concurrentie aan te gaan met grote firma’s. BsaB heeft een aantal van deze familiebedrijven geselecteerd en geleerd om BsaB bamboekaarsen te maken. Hierdoor werd het voor hen mogelijk om te leven van het verbouwen van bamboe.
Oliediffuser – vanaf 19 euro
De geuren worden verkregen door het gebruik van honderd procent natuurlijke en zuivere essentiële oliën. De oliediffuser bestaat uit een gerecyclede fles (in 15 ml, 50 ml, 100 ml of 200 ml) met geurstokjes van gewassen en gedroogd riet. Volgens BsaB hebben zij de enige diffusers op de markt gebracht die voor honderd procent uit essentiële oliën bestaan.
Ik vind het hele leuke afgewerkte kaarsenhouders. Ook erg inventief van BsaB om flessen op die manier te recyclen. De geuren zijn heel mooi en ondanks dat ze van elkaar verschillen valt het op dat ze ‘warm’ en natuurlijk aandoen. De kaarsen branden gelijkmatig uit en geven een prettige geur in huis af. Niet te zwaar, niet te licht gewoon precies goed. De olie is trouwens erg sterk. Ik heb een klein flesje geprobeerd en aangezien werd aangeraden om ‘m vanwege het formaat in het toilet (of een andere kleine ruimte) te plaatsen heb ik dat gedaan, maar in alle eerlijkheid vond ik dat veel te heftig. Hij staat nu in de keuken en de frisse houtige geur is nog tot ver in de woonkamer te ruiken.
Ik ben erg verrast over de kwaliteit van deze producten en natuurlijk spreekt ook het achterliggende verhaal me erg aan. Kaars op? Je kunt een refill kopen zodat je de houder niet hoeft weg te gooien. Kijk dat is nog eens duurzaamheid tot in de puntjes uitgewerkt. BsaB heeft een winkel op het Oudkerkhof in Utrecht, maar binnenkort opent ook de webshop. Kijk voor meer informatie op bsab.nl
 

Over de schrijver

1 reactie op “Review: sojakaarsen en geurolie”

  1. Pingback: Natuurlijke manieren om muggen te verjagen - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.