Deze sojamelk komt uit Twente

Toen ik begin jaren ‘90 vegetariër werd, kreeg ik regelmatig de vraag: wat eet je dan? Nu ik veganist ben, krijg ik die vraag eigenlijk nooit meer. De hoeveelheid vleesvervangers in de schappen is dan ook vertienvoudigd en voor een blok tofu hoef je al lang niet meer naar de toko. De vraag die ik nog wel regelmatig krijg, is: maar hoe zit dat dan met al die soja en het regenwoud? De soja waar het regenwoud voor gekapt, dient vooral als veevoer. Soja voor vlees- of melkvervangers komt meestal uit Europa. Sojamelk uit Twente bijvoorbeeld.

10.000 liter sojamelk

Boerenzonen Bart en Tom Grobben produceren met hun bedrijf De Nieuwe Melkboer de eerste sojamelk uit Twente. Ze noemen zichzelf dan ook pioniers in nedersoja. De oogst bracht dit jaar 2000 kilo sojabonen op, goed voor zo’n 10.000 liter sojamelk. Het is alweer de derde oogst van Bart en Tom, die met hun ouders een maatschap vormen. Nu grazen er ook nog koeien bij de boerderij, maar de broers onderzoeken of ze een steeds groter deel van de grond voor sojateelt kunnen gebruiken, zo staat te lezen in de Tubantia.

Sojamelk Uit Twente
Foto Van De Nieuwe Melkboer Op Instagram

Sojaproducten

“Tom woonde een tijdje in Utrecht, ik in Amsterdam,” vertelt Bart aan Tubantia. “We zagen er hoe groot de vraag naar sojaproducten is. Het voedingscentrum streeft op een korte termijn naar een 50/50 plantaardige en dierlijke eiwitten.” Bovendien staat hun boerderij dichtbij een natuurgebied en dus zit het uitbreiden van de veestapel er niet in met de huidige stikstofcrisis.

De test

Soja vormt voor veel producten de basis: van tofu tot aan melk en van yoghurt tot aan vleesvervangers. “Sojamelk past het beste bij ons als melkmakers.” Vorige maand testten de broers hun product voor het eerst bij een groot publiek op het Eurosonic muziekfestival in Groningen. “We testen of de festivalgangers de smaak aangenaam vonden. En of de barista’s de melk goed konden opschuimen. Dat was zo.” En dus staat het vanaf deze maand op de menukaart van een café in Enschede: cappuccino met sojamelk van eigen bodem.

Overigens zijn er meer sojaboeren in Nederland. In Hoog Soeren op de Veluwe bijvoorbeeld.

Zie jij toekomst voor sojamelk van Nederlandse bodem? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten.

Over de schrijver

14 reacties op “Deze sojamelk komt uit Twente”

 1. Is het wel vrij van GMO? Ik weet niet zoveel van het boerenleven en hun productie. Beter is de gefermenteerde (niet GMO) versie, als je daar tegen kan.

 2. Fijn dat jonge boeren zoeken naar minder milieu belasting van producten. Wel zou ik graag de bio-diversiteit ook daarbij nastreven…. bijv. door hoge produktie te vervangen door een mix van produkten. Kortom niet meer, meer, meer maar mix, mix, mix. Een tip voor de broers?

 3. Wat een onzin om hier soja te gaan telen. Opbrengst ( in kg ) is hier veel te laag. verspilling van landbouwgrond. We telen hier ook geen sinaasappelen, dat kunnen ze in andere landen beter.

  1. Ik ben wel benieuwd hoe ze de soja verbouwen. Verder ben ik zelf geen voorstander van de vleesvervangers die in de supermarkt liggen, omdat er veel andere rotzooi aan toe is gevoegd.
   I

  2. Aha, alweer staan de beste stuurlui aan de wal… Net als D66, Wakker Dier, Partij voor de Dieren e.a.
   Geen van hen kan met zelf opgezette winstgevende agrarische Modelbedrijven aantonen , ja erop pochen, hoe het dan wel moet.

Reacties zijn uitgeschakeld.