SolarCabin: een dak onder de zon

De SolarCabin is een slim en innovatief ontwerp van architecten Bram Zondag en Arjan de Nooijer. Met hun ‘dak onder de zon’ hopen zij een warm en veilig thuis te bieden aan vluchtelingen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan integratie op de woningmarkt. Bovendien levert deze woning extra energie op voor de buurt. We spraken het duo over dit mooie ontwerp.
Een simpele oplossing
Het team wilde graag een simpele oplossing voor een complexe opgave bedenken. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) schreef namelijk samen met de Rijksbouwmeester de prijsvraag ‘A Home Away from Home’ uit voor innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. De SolarCabin kwam als één van de winnaars uit de bus omdat het asielzoekers opvangt én aansluit op de maatschappelijke behoefte aan duurzaamheid.
Arjan de Nooijer: “ We wilden het opwekken van energie doortrekken om een woning te maken die goed zou worden ontvangen in de maatschappij. We begrijpen de discussie rond het huisvesten van vluchtelingen/statushouders en willen met ons ontwerp een ander geluid laten horen. Zo hopen we met dit ontwerp bij te dragen aan integratie in plaats van verdringing op de woningmarkt. Ook levert de woning dus extra energie op voor de buurt.”
Architect Bram Zondag (Bureau Zondag): “Het ontwerp voor de SolarCabin is eenvoudig: Mijn zoon van vijf had het kunnen bedenken. Dat is het mooie: hij kan overal ingezet worden. Het dak onder de zon biedt veiligheid en warmte aan vluchtelingen.”

Afbeelding: Solarcabin
Afbeelding: Solarcabin


De SolarCabin
De SolarCabin is een woning gemaakt van prefab hout elementen met een schuin dak vol zonnepanelen. Het huis is in twee dagen op te bouwen en kan ook makkelijk weer uit elkaar worden gehaald. Zo kan je het dus ook eenvoudig verplaatsen. Het gebruik van hout zorgt voor een duurzame en levendige woning.
Het dak van dit bijzondere ontwerp zorgt voor de energie die nodig is in huis en meer. Arjan de Nooijer: “De woning levert extra energie op. In het geval van asielzoekers betekent dit dat er energie wordt geleverd aan de buurt. Bijvoorbeeld aan een school of buurthuis. In andere gevallen kunnen bewoners de extra energie o.a. gebruiken voor een autolaadpunt, gebruik voor andere gebouwen of als onderdeel van een lokaal smart-grid.”
De eerste SolarCabin
De eerste SolarCabin (prototype zoals te zien op Dutch Design Week) staat nu in Wageningen aan de Voorburglaan in de Nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord. De Nooijer:
“We zijn in gesprek met woningcorporaties en duurzame recreatieondernemers. Ook is er veel interesse vanuit particulieren die een duurzame, comfortabele woning willen. De SolarCabin is geschikt als tijdelijke en permanente woning en inzetbaar door bijvoorbeeld woningcorporaties, gemeenten en recreatieondernemers. Hij is zeer geschikt voor particulieren zoals starters, senioren, studenten, alleenstaande ouders en mantelzorgers.”
Afbeelding: Solarcabin
Afbeelding: Solarcabin


De toekomst
Over de toekomst is het team optimistisch. De Nooijer: “Wij hopen zoveel mogelijk mensen een dak onder de zon te bieden, een plek om thuis te zijn. Een comfortabele, duurzame en solide woning die voorziet in eigen energiebehoefte. Onze dromen zijn om uit te groeien tot een kwaliteitsproduct op maat binnen de markt van flexibele en tijdelijke huisvestingsoplossingen.”
“We willen bekend staan als duurzame, innovatieve woning van hoge kwaliteit met snelle opbouw, lange levensduur en hoge restwaarde met een energie producerend dak voor eigen gebruik én teruglevering. Door de flexibele en snelle inzetbaarheid van SolarCabin willen we in spelen op lange wachtlijsten.”
Wil je meer weten over de SolarCabin? Klik dan hier voor de site.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van SolarCabin.

Over de schrijver

2 reacties op “SolarCabin: een dak onder de zon”

  1. Pingback: “Oh Sunny Days “ – Metanoia

  2. Leuk ontwerp! Zou het niet beter zijn ze allemaal in dezelfde richting te plaatsen, zodanig dat de zonnepanelen zo veel mogelijk zon opvangen?

Reacties zijn uitgeschakeld.