Je droombaan vinden in een advertentie in de krant. Ken je dat nog? Enthousiast een sollicitatiebrief schrijven en via de post opsturen naar het bedrijf in kwestie. Daarna wachten op een brief terug en op gesprek op kantoor. Tegenwoordig gaat het er wel anders aan toe. Zo’n zeventig procent van sollicitaties gaat via het digitale kanaal. Dit gaat soms zelfs zo ver, dat je een potentiële werkgever pas tijdens het tweede gesprek lijfelijk ontmoet. Wat gaat daar dan aan vooraf?
Als banenzoeker heb je online oneindig veel mogelijkheden om een geschikte vacature te vinden. Vroeger ging je langs een uitzendbureau, klopte je aan bij het bedrijf op locatie of bladerde je door de krant. Nu zitten ook uitzendbureaus online en barst het internet van de banensites. Bedrijven zetten social media en hun eigen website in om vacatures onder de aandacht te brengen. Als er interesse is in een kandidaat, worden er eerst verschillende online tools ingezet voordat iemand daadwerkelijk lijfelijk op gesprek komt.
Online tests?
In steeds meer gevallen wordt een sollicitatie niet doorgezet voordat een kandidaat een online assessment heeft voltooid. Volgens recruitmentexpert Jacco Valkenburg is dit een stijgende trend. Op een cv kun je namelijk zetten wat je wilt. Een online test wijst uit of iemand daadwerkelijk over de juiste capaciteiten beschikt om een interessante kandidaat te blijven. Voor bedrijven is het ook een manier om de tijd die normaal in een sollicitatiegesprek zit, te reduceren.
Videopitch
Het is ook goed mogelijk dat er wordt gevraagd een videopitch in te sturen. Daarvoor zijn speciale omgevingen ingericht waarbij de opname meteen start, om het proces spontaan te houden. Maar in veel gevallen volstaat een video privé uploaden op Youtube ook. Door middel van een filmpje krijgen bedrijven een gezicht en de bijbehorende uitstraling bij een cv. Ook is het een manier om te zien hoe creatief iemand is en hoe hij zichzelf presenteert.
Webcam sollicitatie?
Een andere selectietool is de webcam sollicitatie. Opnieuw een manier om het kaf van het koren te scheiden en tijd te besparen. Het is altijd prettig om iemand nog even live te spreken voordat hij naar kantoor komt. Veel bedrijven werken tegenwoordig de eerste gesprekken af op deze manier. Mocht iemand doorgaan naar de tweede ronde, dan pas worden zij uitgenodigd om langs te komen.
Opvallen?
Natuurlijk kun je zelf ook verschillende online mogelijkheden benutten om op te vallen. Begin bijvoorbeeld je eigen website en koppel daar een ludieke actie aan om aandacht te vergaren. Een goed voorbeeld hiervan is de 21-jarige Hannelore Switten. Op de website Verlosmijvanhannelore vertelde haar vriend dat hij zijn vriendin beloofde niet meer op de Playstation te spelen, totdat zij haar droombaan gevonden had. Deze actie kreeg veel media-aandacht en leverde het gewenste resultaat op: Hannelore maakte de overstap van een baan bij een uitzendbureau, naar een job in de evenementensector.
Foto: kate hiscock, CC BY 2.0, Flickr.
1 gedachte over “Sollicitatieproces steeds meer digitaal”
80% van het werk is flauwekul en gaat alleen maar over vekopen en consumeren. Spullen en zaken waar mensen helemaal niet gelukkiger van worden en dan nog niet te vergeten de enorme vervuiling die ermee gepaard gaat.
Blijf maar lekker in sprookjes geloven. Feit is dat werkelozen een stuk milieuvriendelijker zijn dan al die forenzen.
Reacties zijn gesloten.