Dit is waarom we minder vaak sorry moeten zeggen

Sorry! Hoe vaak zeg jij het op een dag? Best vaak waarschijnlijk. En meen je het altijd? Of is het terecht, dat jij het zegt? Onderzoek wees uit dat te vaak sorry zeggen averechts werkt. En we leggen je graag uit waarom. 
Iemand dringt voor bij de bakker. Wat zeg je? “Sorry meneer, ik dacht dat ik aan de beurt was”. Iemand vertelt een harde grap en wat zeg je? “Sorry, ik vind dit eigenlijk niet kunnen waar kinderen bij zijn”. Iemand loopt op straat tegen je op en voordat je het beseft zeg jij “sorry”. Herkenbaar?

Vergeven

Als kind leerde je al snel om je excuses aan te bieden, als je iemand anders kwetste of pijn deed. Een belangrijke levensles, want we weten dat gemeende excuses relaties kunnen redden. Het geeft de ander de ruimte om je te vergeven. Alleen als we het te vaak zeggen, daalt de waarde van de excuses en daar gaat het mis. Het is niet meer bijzonder als je het zegt.

Eigenwaarde

Uit onderzoek blijkt dat als je te vaak sorry zegt, mensen je minder respecteren en denken dat je onzeker bent. Ook al bedoel je het juist aardig en zorgzaam.
Daarnaast verlaagt het ook je gevoel van eigenwaarde. Waarom zou je ook overal sorry voor zeggen? Als je een collega iets wilt vragen, of als je eten wilt bestellen in een restaurant, dan kan dat ook best zonder dat vijf letterige woord.

Weg van de inhoud

Te vaak sorry zeggen kan ook vervelend zijn voor de ander. Stel je hebt een inhoudelijke discussie en midden in het gesprek zeg je ineens “sorry, maar ik vind dat je nu te heftig reageert.” De opmerking kan belangrijk zijn en een uiting van hoe je je voelt, maar de sorry is niet (altijd) nodig. Het stopt namelijk de discussie over de inhoud.
Ook als je sorry zegt voordat je iets naars zegt, zoals “sorry, maar ik vind dat je er te moe uitziet” kwets je iemand – misschien onbedoeld – meer dan als je op een respectvolle manier zegt wat je vindt. Als je namelijk sorry zegt, voordat je iemand kwetst, denkt de ander automatisch dat hij/zij je moet vergeven, maar voelt dat niet zo. Het maakt dat de opmerking heftiger binnenkomt.
Het is dus duidelijk wat je minder zou moeten doen, maar wat zeg je dan als je te laat komt of een opdracht niet op tijd af hebt?

Excuses zonder sorry zeggen

Je kunt je excuses aanbieden zonder sorry te zeggen. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties of gedrag. Zeg bijvoorbeeld dit zal ik niet meer zo doen, of de volgende keer zal ik het op deze manier aanpakken.
Een goed alternatief voor sorry is ‘dank je wel’. Kom je te laat op je afspraak? Leg dan je situatie uit en zeg dank je wel dat je op me gewacht hebt. Zou je een opdracht afmaken? Zeg dan dank je wel voor je geduld. Dat voelt misschien in het begin heel raar, maar het is de moeite waard om te proberen. Je kunt in bepaalde situaties ook kiezen voor “ik zou graag willen”. Je legt dan de focus op iets in de (gezamenlijke) toekomst, waarvan je graag wilt dat het gebeurt.
Het zal voor de verstokte sorry zeggers niet gemakkelijk zijn om het te veranderen. Je zegt het vaak zonder na te denken, maar het is interessant om te zien wat er gebeurt. Wat denk je? Gaat dat lukken? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom we minder vaak sorry moeten zeggen”

  1. “”Het is niet meer bijzonder als je het zegt””.
    Precies, het is “uitgerafeld”, uitgehold. Zoals het begrip “vriendschap”. Denk aan “al m”n vrienden op Facebook “… En, het gebeuren enkele jaren geleden in Haaren / Groningen.. ( De burgemeester en de politie kregen de schuld van de aangerichte 100.000 E schade, terwijl de eigenaar van Facebook nergens te vinden was..)
    Wellicht kan een andere taal soms nuttig zijn . “Excusez moi” of : “Ich bitte vielmals um Entschuldigung” of enkele varianten daarvan. Gewoon Nederlands kan ook : “Het spijt me echt / enorm / oprecht ) “.
    Ook de Main Stream Media speelden / spelen hier een grote rol. Mensen nemen zo snel woorden / begrippen over… laten zich simpelweg hersenspoelen. Alles gaat via de zgn. “sociale media ” . “”Sociale “” ? Ik zie er heel veel A-sociale elementen in…

Reacties zijn gesloten.