De 7 hoogste groene spaarrentes

Images_Of_Money, Flickr.com
Images_Of_Money, Flickr.com

De Amerikaanse Federale Bank verwacht dat de crisis nog tenminste tot 2014 aanhoudt en heeft besloten de rentetarieven tot die tijd laag te houden. Ook in Europa worden maatregelen genomen om landen zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Wie het effect van die maatregelen niet wil afwachten kan zelf actie ondernemen en gaan sparen. Nog mooier: twee vliegen in één klap slaan door je spaargeld op een duurzame, toekomstbestendige manier te laten renderen. Hierbij de top 10 van hoogste rentes voor groene spaar- en beleggingsproducten.

1. ASN Depositosparen – 4,00%
Wie geld tijdelijk kan missen, krijgt de hoogste rente via depositosparen. Sparen via ASN levert bij een looptijd van 10 jaar maar liefst 4,00% rente op. De rente wordt maandelijks bijgeschreven. Tussentijds opnemen kan, maar kost geld.
2. Triodos Spaar Deposito – 3,60%
Ook Triodos Bank biedt de mogelijkheid om geld voor langere tijd vast te zetten. Het Triodos Spaar Deposito geeft 3,60% rente op een deposito met een looptijd van tien jaar. Hier geldt een minimale eerste inleg van €500. Wie meer dan €300.000 wil storten moet hiervoor eerste een afspraak maken bij de bank.
3. ASN Waddendeposito en Vrouwenspaardeposito – 3,45%
Wie graag iets geeft aan goede doelen, maar hier vanwege de crisis op moet bezuinigen, zit goed bij ASN. Op een Wadden- of Vrouwenspaardeposito wordt 3,45% rente gegeven en die rente wordt automatisch geschonken aan respectievelijk de Waddenvereniging of projecten die kansarme vrouwen in ontwikkelingslanden steunen. Om deze rente te krijgen, moet het geld wel vijf jaar vast staan.
4. ASN Jeugdsparen – 3,00%
Via ASN Jeugdsparen kunnen ouders en grootouders sparen voor hun kinderen. De spaarrente voor deze rekening wordt vooraf vastgelegd. Via ASN Jeugdsparen spaar je niet alleen voor je kind of kleinkind, maar help je ook het goede doel. Voor elke geopende rekening maakt ASN namelijk 10 euro over aan Cordaid.
5. Triodos Kinder Toekomst Plan – 3,00%
Triodos is een van de koplopers als het gaat om duurzaamheid en investeert spaargeld in onder meer duurzame energie, fair trade, microkredieten en biologische landbouw. Spaargeld op deze rekening is alleen vrij opneembaar vanaf de 18e verjaardag van de begunstigde.
6. ASN Ideaalsparen – 2,70%
Een rekening voor ASN Ideaalsparen kan door iedereen geopend worden. Spaarders krijgen voor hun spaargeld een rente van 2,70% en weten zeker dat het door ASN op een duurzame manier geïnvesteerd wordt.
7. ABN AMRO Groen Spaar Deposito 5 jaar – 2,45%
Er zijn ook groene spaardeposito’s met een kortere looptijd. ABN AMRO biedt bijvoorbeeld het Groen Spaar Deposito. Wanneer een bedrag van minimaal €500 voor vijf jaar wordt vastgezet, is een rente van 2,45% gegarandeerd. Voor dit deposito kan gebruik worden gemaakt van een vrijstelling voor box 3 en (tot 2014) een extra heffingskorting.
Naast sparen zijn er ook een aantal andere mogelijkheden om je spaargeld op een groene manier te laten renderen, bijvoorbeeld door het kopen van participaties of door te beleggen. De rendementen op onderstaande producten kunnen hoger zijn dan bij sparen, maar de kans op verlies bestaat ook. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee.
8. Triodos Renewables Europe Fund – 5,10%
Investeren in het Triodos Renewable Europe Fund betekent investeren in duurzame energie. Het rendement ligt op dit moment op 5,10%. Hier staat wel iets tegenover: volgens de financiële bijsluiter is het risico van dit product vrij groot. Dat betekent dat de kans bestaat dat het spaargeld geen rente oplevert, maar juist geld kost.
9. Noordenwind Windenergiecertificaten – 5,00%
Via Noordenwind is het mogelijk om een stukje van een windmolen te kopen. Om projecten te realiseren worden certificaten uitgegeven. De certificaten zijn al verkrijgbaar vanaf €50. De aanschafprijs wordt binnen 10 jaar terugbetaald, daarnaast wordt een rente gegeven. Die rente staat voor Noordenwind al 25 jaar vast op 5%.
10. BNP Paribas Groen Fonds – 3,78%
Groen beleggen kan ook via het BNP Paribas Groen Fonds. Over een looptijd van 3 jaar is het gemiddelde rendement 3,78%. Die rente wordt niet gegarandeerd. Wat wel gegarandeerd is, is het belastingvoordeel op dit Groen Fonds. Voor deze beleggingen geldt een belastingvrijstelling in box 3 en een heffingskorting van 0,7% over de gemiddelde waarde van de vrijgestelde beleggingen. Over eventuele dividenduitkeringen hoeft geen dividendbelasting betaald te worden. Dit belastingvoordeel vervalt stapsgewijs en verdwijnt in 2014 volledig.
Bronnen: New York Times, Sparen.nl, Rijksoverheid
Lees ook:
Franse bank scheldt schulden van de armsten kwijt
10 makkelijke en duurzame besparingen
Iedereen gaat erop achteruit. Behalve groene slimmerds