Liesbeth leeft haar droomleven in Spanje: ‘Ik heb een militair ritme en voel meer vrijheid dan ooit’

Liesbeth Uithol (46) werkte met veel plezier als personal trainer en had een eigen studiolocatie, maar de drang naar meer dynamiek maakte dat ze de boel in 2021 volledig omgooide. Ze was niet ongelukkig, maar voelde wel dat het ook anders kon. “Ik wilde meer van de wereld zien.” Nu leeft ze haar droomleven in Spanje.

Reis naar vrijheid

In februari 2021 vertrok ze met haar man, zoon van 13 jaar en twee honden in een camper richting het zuiden van Europa. Ze waren in totaal zeven maanden op reis, waarna ze besloten tijdelijk terug te gaan naar Nederland. Inmiddels wonen Liesbeth en haar man in het zonnige Spanje, samen met vijf honden, drie paarden en twee ezels. De vrijheid die ze zocht heeft ze gevonden en daar is ze zich elke dag heel bewust van.

Het leven in Nederland is gehaast

“We wilden niet meer wennen in Nederland”, vertelt Liesbeth. Zodra het gezin na de lange reis weer door het Hollandse landschap rijdt, voelen ze meteen een bepaalde druk. “Ik denk dat het een cultuurding is. In Nederland heb ik al snel het gevoel dat je er alleen toe doet als je productief bent. Iedereen heeft het altijd maar druk en het leven is gehaast. Dat wilden we niet meer.”

Kwaliteit van leven in Spanje

Het leven in Spanje ziet er anders uit. “Veel mensen zeggen dat Spanjaarden lui zijn, maar zo ervaar ik dat niet. Ze werken hard en hebben zichzelf een ritme opgelegd dat ten goede komt aan de kwaliteit van leven. Je kan bijvoorbeeld om acht uur ’s ochtends met een Spanjaard afspreken, maar om tien uur ontbijten in het dorp is vaste prik. Ook als iets nog nèt niet af is. Dan komen ze daarna terug om het af te maken. Daar heb ik respect voor.”

Een militair ritme

Zelf heeft Liesbeth ook een vast ritme gecreëerd voor zichzelf. “Mijn ritme is bijna militair te noemen. De wekker gaat om 6:15 uur, dan begin ik meteen met schrijven aan mijn boek. Om 7:15 ga ik trainen in de tuin, tot 8:00 uur. Dan is het tijd voor onze vijf honden en drie paarden. Van 11:00 tot 14:00 uur werk ik voor mijn eigen bedrijf.” In de middag is het tijd voor een siësta en is er ruimte voor andere dingen.

Kaders stellen zorgt voor een leeg hoofd

Zo’n strak ritme heeft Liesbeth niet zonder reden. “Veel mensen zijn op zoek naar vrijheid en vaak denken ze dat vrijheid gelijk staat aan het ontbreken van kaders. Maar als je geen kaders hebt, voel je je niet vrij maar verloren.” En dus stelt Liesbeth elke dag weer haar eigen kaders. “Ik doe elke dag wat ik moet doen. Ik heb er niet altijd zin in, maar ik doe het wel en dat is een heerlijk gevoel. Structuur is voor mij een efficiënt middel om mijn doelen te bereiken. Ik heb een leeg hoofd, rust in mijn lijf en ik zorg goed voor mezelf. Veel mensen zeggen ‘ik haat het woord moeten’, maar het is een groot verschil of jij jezelf iets oplegt of dat een ander dat voor je doet.”

Onafhankelijk zijn met een online business

Voordat Liesbeth op reis kon en nu in Spanje woont, moest ze haar eigen bedrijf omgooien. “Ik wilde locatie-onafhankelijk kunnen werken, zodat ik ook op reis geld kon verdienen.” Ze wilde af van haar vaste studiolocatie en bouwde een online business op. “Nu help ik anderen bij het uitwerken van een online business en duurzaam verdienmodel, zodat ze kunnen doen wat ze écht leuk vinden en onafhankelijk zijn.” Liesbeth ervaart dat veel mensen het moeilijk vinden om te beginnen. “Ze weten bijvoorbeeld niet wat ze leuk vinden, ze durven niet te beginnen of denken dat ze alles al moeten weten. Ik zeg altijd dat je klein moet beginnen, met één ding tegelijk bezig zijn. Als je er elke dag aan werkt, komt de rest vanzelf.”

Het kan wel!

Dat het leven ook anders, vrijer en dynamischer kan heeft Liesbeth inmiddels wel bewezen, vooral voor zichzelf. “Reizen zal ik altijd blijven doen, maar voor nu vinden we het heerlijk op onze vaste plek in Spanje.” Vooral de vrijheid en de rustige manier van leven doen haar goed. “Vrijheid betekent niet dat je per se moet reizen of naar een ander land moet vertrekken. Het valt of staat met hoe je zelf je leven inricht. Niks gaat vanzelf, je moet ervoor werken, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Het kan ook anders, het kan wel!”

Houd jezelf niet klein

Voor iedereen die twijfelt aan zijn of haar huidige manier van leven, heeft Liesbeth een tip. “Als het borrelt om iets anders te doen in het leven, ga ervoor! Geef jezelf die kans. Je moet niet denken ‘dat zal wel niet voor mij zijn’, want je bent niks meer of minder dan degene die wel een ander leven is gaan leiden. Hoe zou je willen leven? En waar loopt het op dit moment spaak? Ga onderzoeken, stel vragen, geef niet op en houd vooral jezelf niet klein.”

Liesbeth schreef een boek over haar reis: ‘Reizen, werken en opvoeden: te gek of gekkenwerk?’ De digitale versie kan je nu gratis downloaden. Ook deelt ze regelmatig tips en schrijft ze blogs over haar leven. Neem een kijkje op haar website of volg Liesbeth op Instagram.

Lees ook: Laura woont in een yurt in Spanje. En: Eva en Ferry runnen een milieuvriendelijk guesthouse in Spanje

Over de schrijver