Speciaal laagje maakt einde aan tandbederf

Romainguy FlickrDe Japanse professor Shigeki Hontsu heeft een speciaal laagje ontwikkeld dat over tanden geplaatst kan worden om tandbederf tegen te gaan. Het laagje is microscopisch dun en gemaakt van een mineraal dat ook in glazuur zit. Het is een soort kunstmatig glazuur dat je niet ziet of voelt en dat niet kapot kan gaan.
Onzichtbaar
Het laagje bestaat flexibel materiaal dat wordt gemaakt van hydroxyapatiet, een mineraal dat voorkomt in calcium. Door dit met lasers te verhitten en vervolgens met behulp van verwarmd zout te kristalliseren, kan een laagje gemaakt worden dat sterk genoeg is om het met een pincet op te pakken. Dit kan vervolgens op de tand worden aangebracht. Als dit gebeurd is, is het laagje helemaal onzichtbaar. In het laagje worden een aantal kleine gaatjes aangebracht, zodat lucht en vocht zich er niet onder kunnen verzamelen.
Praktische toepassing
Op dit moment kan het laagje nog niet op grote schaal geproduceerd worden. Het duurt namelijk zeker een dag voor het laagje zich stevig hecht op het tandoppervlak. Volgens Hontsu is er nog ongeveer vijf jaar aan onderzoek nodig, voor het laagje ook in de praktijk kan worden toegepast. Wel denkt hij dat het al binnen drie jaar mogelijk moet zijn om de laagjes te gebruiken om tanden witter te doen lijken. Die laagjes hebben echter vooral een cosmetisch effect en verhelpen geen gevoelige tanden.
Bron: MedicalXpress
Lees ook:
Appels zijn slechter voor je gebit dan frisdrank
5 lekkernijen voor gezonde tanden
Kokosolie maakt tanden sterk
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.