Te veel speelgoed in huis? Pak het anders aan!

Wie jonge kinderen heeft, weet dat het huis binnen een poep en een scheet bezaaid ligt met speelgoed. Helaas wordt met de helft ervan niet of nauwelijks gespeeld. Zonde, vinden moeders en vriendinnen Sahar en Shabnam. Zij ontwikkelden een abonnement op speelgoed: Bingbox. Het is een handige oplossing voor ouders die spelen belangrijk vinden, maar geen berg speelgoed in huis willen hebben. HetkanWEL sprak met Sahar en Shabnam.

Sahar en Shabnam hebben allebei een zoon van zes, Sahar heeft ook een dochtertje van vier. “We merkten allebei dat we heel veel speelgoed in huis hadden waar niet mee gespeeld werd”, vertelt Sahar. “Kinderen groeien snel, waardoor ook de interesse in speelgoed snel kan veranderen. Dan zijn ze toe aan een volgende fase met ander speelgoed. Daardoor blijf je maar kopen. Zonde!” Om te voorkomen dat de helft onaangetast op een berg bleef liggen, bedachten de moeders Bingbox. “Dit abonnement maakt het spelen met kwalitatief en duurzaam speelgoed makkelijker voor ouders.”

Image1 E1528273497875

Persoonlijke speelgoedbox

De speelgoedboxen worden stuk voor stuk afgestemd op het kind. Een ouder kan zich aanmelden, waarop Sahar en Shabnam contact opnemen. Dan wordt geïnformeerd naar de interesses van het kind, zodat hij of zij speelgoed krijgt waarmee ook echt gespeeld wordt. Het speelgoed is bijna allemaal tweedehands en richt zich op de ontwikkeling van het kind. “Maar als een kind heel graag met iets speelt dat wij niet hebben, schaffen we het aan. Dat kan nieuw zijn, maar meestal kopen we het over van andere mensen.” In principe wordt een speelgoedbox na twee maanden ingeruild voor een nieuwe, maar langer ermee spelen mag ook. “Ouders betalen een maandelijkse abonnementsprijs, dus ze mogen zelf bepalen hoe lang het kind met een box speelt. Als een doos wordt ingeruild hebben we altijd nog even contact om te checken of het passend was en wat eventuele nieuwe interesses zijn.”

Snel afgeleid

Dat speelgoed dankzij Bingbox meerdere keren en door verschillende kinderen wordt gebruikt, is niet alleen goed voor het milieu. Ook de kinderen zelf hebben er baat bij. “Je merkt dat kinderen die te veel hebben snel afgeleid zijn en daardoor minder goed spelen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50 stuks speelgoed eerder slecht dan goed doet. De kwaliteit van spelen neemt af op het moment dat een kind te veel krijgt aangeboden. Ze raken de focus kwijt.”

Grote schoonmaak

Sahar en Shabnam zijn pas sinds januari met Bingbox bezig, maar ze krijgen veel vragen over de hygiëne. “Al het speelgoed dat terugkomt maken we schoon met ecologische schoonmaakmiddelen. We hebben zelf ook kinderen, dus wij vinden het ook belangrijk dat alles goed schoon is.” Het is volgens de moeders ook niet erg als iets deels kapot of incompleet wordt teruggegeven. “We weten dat kinderen met alles gooien en overal op bijten, dus we doen er niet moeilijk over als het een beetje stuk is of als er kleine onderdelen missen. Dat vullen wij zelf weer aan en indien nodig lappen we het weer op.”
Image2 E1528273575881
Tot nu toe is alles dat weer wordt ingeruild nog herbruikbaar voor in een volgende box. “Maar als iets écht kapot is en niet nog een keer gebruikt kan worden, dan willen we het laten recyclen, zodat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Maar zover zijn we nog niet.”

Toekomst

Sinds de start van Bingbox hebben Sahar en Shabnam nu een handjevol klanten. “We merken dat vooral ouders van jonge kinderen geïnteresseerd zijn. Mensen met oudere kinderen hebben vaak al veel in huis, waardoor Bingbox niet per se een aanvulling is.” Het concept is in principe bedoelt voor kinderen tussen de 1 en 6 jaar, maar oudere kinderen zijn ook welkom om een speelgoedbox uit te proberen. Natuurlijk willen Sahar en Shabnam dat Bingbox in de toekomst groeit in het aantal gebruikers, maar ‘het nieuwe spelen’ onder de aandacht brengen is belangrijker. “We willen dat mensen begrijpen waarom het zo belangrijk is om niet te veel in huis te hebben. Als ouder wil je je kind verwennen, maar dat hoeft lang niet altijd met speelgoed. Dat kan de ontwikkeling van een kind in de weg staan en het is slecht voor het milieu.”
Je kunt kiezen voor een proefabonnement en later beslissen of je lid wilt worden van Bingbox. Een abonnement cadeau doen kan ook.

Over de schrijver