Opa en oma willen ook een speeltuin en daar profiteert iedereen van

Foto: ConnieMa, CC:Flickr
Foto: ConnieMa, CC:Flickr
Kinderen zijn er dol op: speeltuinen. Meestal kijken opa of oma toe hoe hun kleinkinderen er lol maken. Maar wist je dat ook ouderen veel plezier aan een speeltoestel kunnen beleven? In Spanje zijn speeltuinen voor ouderen een groot succes. “Als je naar buiten gaat, voel je je beter,” zegt Franchesca, een 84 jaar oude vrouw uit Spanje die ook in de speeltuin voor ouderen “speelt”.

Plezier voor de hele familie
De Spaanse bevolking vergrijst, net als de Nederlandse. Een tijdje geleden verschenen daarom speeltuinen speciaal voor de ouderen, waar ook kinderen leuk kunnen spelen. “Het is heel sociaal,” zegt Paz Vidal, een fysiotherapeut, “We willen laten zien dat het beeld van een oudere die naar het park komt en gewoon op een bankje zit en toekijkt hoe zijn kleinkind speelt, helemaal niet de enige werklijkheid hoeft te zijn. En kinderen kunnen hier ook plezier hebben. Deze speeltuinen helpen samenhang in de familie te creëren. En het is voor alle generaties.”

De meeste senioren vinden alleen thuis zitten maar saai. De speciale speeltuinen zijn goed voor wat beweging en zijn ook perfect voor het onderhouden van sociale contacten.

Minder stress
Niet alleen in Spanje krijgen speeltuinen voor alle generaties waardering: ook in de Verenigde Staten worden er flink wat gebouwd. De nonprofit-organisatie KaBOOM! die eerst alleen speeltuinen voor kinderen bouwde, maakt nu samen met Humana intergenerationele speeltuinen. Tot nu toe hebben ze in de Verenigde Staten meer dan vijftig speeltuinen gebouwd. “Spelen is een grote verbindende factor voor volwassenen en senioren en hun kinderen. Daarnaast kan het volwassenen helpen stress te verminderen, door de cognitieve en fysieke voordelen van het spelen.” Aldus Sarah Pinsky, directeur klantenservice bij KaBOOM!.

Nieuwsgierig geworden naar de speeltuinen? Bekijk het onderstaande filmpje voor meer:

Bron: Upworthy

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020