De voordelen van speeltuinen voor ouderen

Bij het woord speeltuin denk je misschien aan vroeger of aan je kinderen, maar dat is nu verleden tijd. Veel grote steden bouwen nu speeltuinen voor ouderen, waar ze aan hun conditie kunnen werken, sociale contacten kunnen opdoen en lol hebben.

Een groot succes

De eerste speeltuin bestaat al bijna 25 jaar. In 1995 werd er in China een wet aangenomen die zich richtte op het verbeteren van de fysieke gezondheid van ouderen. Ze bouwden daarvoor speciale speeltuinen voor ouderen. De speeltuin was een succes en veel landen volgden. Finland, Japan, Duitsland, Canada, Engeland en Spanje. Landen waar de vergrijzing hoog is. Vooral in Spanje pakken ze het groots aan. Inmiddels zijn er 300 speeltuinen.

Speeltuinen voor ouderen

In de speeltuinen vind je niet dezelfde apparaten als in de speeltuin voor kinderen. Geen wip-wap en klimrek, maar apparaten waarmee de senioren hun spieren, flexibiliteit, balans en coördinatie kunnen trainen en aan hun conditie kunnen werken. Denk aan fietsen, fitness-apparaten en crosstrainers. Alles moet natuurlijk tegen alle soorten weer kunnen.

Sociale en fysieke voordelen

De voordelen van de speeltuinen zijn groot. De senioren blijven in beweging, wat ze fit houdt, maar ze doen ook nieuwe contacten op. Dat is heel belangrijk, omdat steeds meer ouderen eenzaam zijn. En het is gratis. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk, omdat het niet voor iedereen is weggelegd om een abonnement op de sportschool te nemen. En uit onderzoek blijkt dat het werkt.
Wat denk jij? In Raalte hebben ze in een speeltuin al twee toestellen voor ouderen geplaatst. Is dit ook iets voor de rest van Nederland? Laat het ons weten.
De Kers Op De Taart Stem Nu Op Hetkanwel 3

Over de schrijver

1 gedachte over “De voordelen van speeltuinen voor ouderen”

Reacties zijn gesloten.